Groeten uit Israël - De weg kwijt bij aanpak Corona

Monday, June 29, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

De zomer is aangebroken. Het hoger en middelbaar onderwijs heeft sinds 20 juni zomervakantie en de basisscholen en kleuterscholen hebben morgen hun laatste schooldag. Thuis hebben we geen school­gaande kinderen meer, dus we merken nauwelijks verschil tussen het gewone leven en de zomer­vakantie. Maar om de zomer een beetje mee te maken zijn we vorige week gewoon even naar het strand gegaan om wat strand- en zomersfeer op te snuiven.

Eén van onze favoriete stranden is het strand in de stad Bat Yam (vertaald: 'dochter van de zee'), ten zuiden van Tel Aviv en Jaffa.
Ik houd van het strand daar, niet alleen omdat ik daar bijna 27 jaar geleden ben getrouwd (;-), maar vooral omdat het daar niet zo druk is. De stranden zijn breder en ongerepter dan in Tel Aviv.

In een normale tijd zou ik zeggen dat er in Bat Yam nauwelijks toeristen zijn, omdat ze de 'dochter van de zee' nog niet ontdekt hebben, maar deze zomer zijn er nergens toeristen.
Maar desondanks vind ik het veel aangenamer op het strand van Bat Yam. Ook het parkeren is daar, ook in deze tijd, veel gemakkelijker.

Het strand van Bat Yam in de late namiddag. (Foto: Dov Eilon)

Aangezien er nu een tweede corona-besmettingsgolf lijkt te beginnen, was het minder druk dan in een normale zomer. Dit komt omdat Bat Yam tot de steden behoort, waar het aantal besmettings­gevallen bijzonder sterk is gestegen. De dag dat wij op het strand waren, was voorlopig de laatste dag waarop we in Bat Yam het strand mochten bezoeken. De burgemeester heeft tot deze stap besloten, teneinde een verdere verspreiding van het virus in de stad te voorkomen, legde hij uit op de televisie. En nu mag je het strand niet op tussen 10 en 17 uur.

Strandbezoekers worden weggestuurd (Foto: Flash90)

Een ietwat merkwaardige beslissing eigenlijk. Men zegt immers, dat open ruimtes en frisse lucht beschermen tegen infectie. Want de super­markten blijven gewoon open en het lijkt geen probleem te zijn om in een volle bus tussen mensen met mondkapjes op hun kin te verkeren.

En wat vooral grappig is, is het feit dat het strand van Bat Yam naadloos overgaat in het strand van het naburige Rishon LeZion. Dus de mensen uit Bat Yam die een duik in de zee niet willen missen, hoeven alleen maar een paar meter verder naar het zuiden te lopen waar alles normaal is. De volgende video laat het absurde beeld zien:

Ik denk dat onze nieuwe regering de richting kwijt is, althans bij de aanpak van het coronavirus. Iedereen zegt iets anders, allen zijn bang om beslissingen te nemen, men wil immers bij de mensen, de kiezers, geen ergernis oproepen.
Ik kan goed begrijpen waarom men de bedrijven niet meer wil sluiten. De economische situatie is voor veel mensen hier rampzalig. En daarom durft niemand meer beslissingen te nemen. Iedereen is nu verantwoordelijk voor zichzelf. Vanmiddag wil het, 'Corona-kabinet' het eens worden over een aantal beperkingen. Gisteren kon men geen besluit nemen, ondanks dat het ministerie van Volksgezondheid erop aandrong niet langer te wachten met een beslissing over maatregelen.

Te snel teruggekeerd naar het gewone leven
En omdat de situatie in ons land deze maand flink verslechterd is, heeft Europa haar grenzen voor Israëli's gesloten en is niet betrokken bij de hervatting van het vliegverkeer. Ook met de beloofde vluchten naar Griekenland of Cyprus zal het waarschijnlijk vanaf 1 augustus niets worden.
Daar waar wij aan het begin van de crisis een voorbeeld voor de wereld waren, ten aanzien van het omgaan met Corona, zijn wij nu helaas meer een voorbeeld van hoe het niet moet. Misschien zijn we gewoonweg iets te vroeg weer tot de orde van de dag overgegaan.

Maar eigenlijk weet niemand hoe je het echt goed kunt doen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. De zo gehoopte terugkeer naar het normale dagelijkse leven is nog niet aan de orde. We moeten vooralsnog verder met het huidige alledaagse leven. Ik raak er persoonlijk steeds meer aan gewend, we hebben geen andere keuze.

Maar er is één ding waarop je hier in Israël kunt vertrouwen, het weer. Alstublieft:

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend zonnig met een lichte daling van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,12 m beneden de zeespiegel, 32 centimeter onder de bovengrens!

We maken er het beste van deze zomer. En zelfs als u, beste lezers, ons en het land niet kunt bezoeken, zullen we ons best doen om zoveel mogelijk van ons land bij u thuis te brengen.

Zomerweer op het lege strand van Bat Yam (Foto: Dov Eilon)

Namens al mijn collega's van Israel Today wens ik u vandaag een prachtige maandag en een goede start van de werkweek. Blijf gezond.

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.