Groeten uit Israël - Een beetje buitenland in Jaffa

Sunday, June 28, 2020 |  Aviel Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Zoals het er nu naar uitziet, zullen we deze zomer in Israël doorbrengen. De grenzen zijn gesloten voor Israëli's, tenzij je een Europees paspoort hebt waarmee je een vlucht naar het buitenland kunt boeken.

Maar de Israëlische regering overweegt in elk geval om haar burgers, na de zomer, na afloop van de tweede golf van corona, toe te staan naar het buitenland te reizen. We zullen ons vakantiegeld dus uitgeven in ons eigen land en niet buiten de grenzen.

En er is nog een andere reden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil zijn goede vriend in Washington, de Amerikaanse president Donald Trump, niet ergeren. Het zou een verkeerd signaal zijn, als de regering in Jeruzalem de Israëli's zou toestaan naar Europa te reizen, maar niet naar de Verenigde Staten, omdat de pandemie daar nog volop woedt.

Maar vooral moeten we nu het toerisme hier in Israël steunen, dat sinds het uitbreken van de pandemie een forse 'knock-out' heeft moeten incasseren.

De Vlooienmarkt in Jaffa

In plaats van een lang weekeinde in Amsterdam, Berlijn, Barcelona, Londen, Parijs of Rome, boeken Israëli's nu hotels in Tel Aviv, Eilat, Jeruzalem, Haifa of aan het goedgevulde Meer van Galilea.

Toen we onlangs een paar dagen in Jaffa (of Jafo) waren, hadden we het gevoel dat we in het buitenland waren. De Middellandse Zee, de vreemde talen op straat, de sfeer en de keuken.

De kleine straat­restaurants in Jaffa of Tel Aviv zijn vaak traditionele familie­restau­rants die heerlijk eten aanbieden. Wat betreft deze restaurants is het belangrijk te weten uit welk land van herkomst deze families naar Israël zijn geëmigreerd. Zo hebben we in deze dagen gegeten in Bulgarije (Sara's keuken), in Libië (Gueta), in Italië (Italkia), in Iran (Saluf & Zonen), in Arabische landen (Babai), in Turkije (Ouzeria), en in Griekenland (Derbi Bar).

Ook hebben we bij onze eigen zonen in Tel Aviv gegeten. (Israëlische vermenging, het beste!!!). Samen met onze zonen en hun vrienden hebben we een heerlijk diner gekookt.

Vakantie in eigen land (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Zonder vliegreis, zonder taxfree winkels, zonder taxi van en naar de luchthaven en zonder verdere kosten, deden we in Israël net alsof we een paar dagen met vakantie in het buitenland waren. Daarnaast zijn de prijzen voor overnachtingen in het land ook gedaald om de Israëli's naar de hotels te lokken. De tijd in Jaffa was uniek. Wie had ooit gedacht dat we een paar dagen in Jaffa zouden doorbrengen. Ook al ging het werk gewoon door, online en via de telefoon, we hebben genoten van de tijd in Jaffa. We verplaatsten ons te voet of met mijn E-Scooter, waarmee we door alle straten en steegjes reden. Langs alle verkeers­opstoppingen, dat was het mooiste.

De haven van Jaffa (Foto: Miriam Alster/Flash90)

We leerden een nieuwe omgeving kennen, die voor ons in Jeruzalem veelal vreemd was. Joden en Arabieren leven in Jaffa samen in harmonie, iets wat je in het dagelijks leven in Jeruzalem nauwelijks zult zien. In Jaffa wonen Joden en Arabieren samen in woonwijken en gebouwen, wat niet het geval is in Jeruzalem. In Jeruzalem wonen de Joden in het westen van de stad en de Arabieren in Oost-Jeruzalem. Zoals een taxichauffeur het benoemde: 'In Jaffa zijn de mensen, de Joden en de Arabieren, meer ontspannen dan in Jeruzalem. In Jeruzalem is alles politiek, extreem en ingewikkeld. Arabieren en Joden zijn extremer in Jeruzalem dan hier.'

De ene dag eindigt, de andere dag begint (Foto: Aviël Schneider)

In Tel Aviv en Jaffa werden we herinnerd aan de prachtige zonsondergangen, toen de zon in de wolken aan de horizon verdween. De lucht werd rood en langs het strand namen mensen afscheid van de zon, jong en oud, Joden, Arabieren en buitenlanders die in het Israël verblijven. Er waaide een zacht briesje en zo begint een nieuwe dag. En wie weet, misschien zullen we dankzij Corona ons land Israël opnieuw ontdekken.

Wat heb je buiten de zee nog meer nodig? (Foto: Aviël Schneider)

Het weer voor vandaag in Israël:
Helder tot half bewolkt zonder veranderingen in temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend weer anderhalve centimeter gedaald en ligt nu op 209,115 m beneden de zeespiegel, 31,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Aviel

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.