Voormalige generaals: 'Trump moet soevereiniteit in Judea en Samaria stimuleren'

Friday, June 26, 2020 |  via TPS
Een groep voormalige Israëlische generaals en hoge veiligheidsfunctionarissen heeft president Donald Trump opgeroepen om het 'vredesplan van de eeuw' uit te voeren en Israël toe te staan de komende weken de soevereiniteit in Judea en Samaria uit te roepen.

Naar verwachting zal Trump woensdag een definitieve beslissing nemen over deze historische stap. De Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, is teruggekeerd naar de VS om aan de vergadering deel te nemen.

Voor zijn vertrek schreef Habithonistim – Beschermer van Israël, een organisatie die meer dan duizend hooggeplaatste reserve­officieren en gevechts­soldaten vertegenwoordigt, een brief en vroeg hem deze af te leveren aan Trump.

In de brief bedankten de generaals Trump voor zijn 'sterke betrokkenheid bij de Staat Israël en het Joodse volk'.
'Wij danken u dat u onze soevereine rechten en onze diepe historische en religieuze banden met het land Israël erkent, doordat u erkent dat Jeruzalem nu onze hoofdstad is en altijd onze hoofdstad is geweest, en voor het verplaatsen van de ambassade van de Verenigde Staten naar de stad,' schreven ze.

'Hun vooruitziende visie op vrede, die de erkenning van de soevereine rechten van Israël in Judea en Samaria - de bakermat van de Joodse beschaving - omvat, heeft duizenden IDF-officieren en -strijders de wind in de zeilen gegeven en de zeilen van de hele Israëlische natie gehesen,' schreven de officieren verder.

Onder de 'deal van de eeuw', die door de VS is opgesteld, kan Israël vanaf begin juli de soevereiniteit over delen van Judea en Samaria uitroepen.

De Deal van de eeuw, officieel getiteld 'Vision for Peace, Prosperity and a Brighter Future', roept op tot annexatie door Israël van ongeveer 30% van het grondgebied in Judea en Samaria, dat al onder zijn controle is, terwijl de resterende 70% een Palestijnse Staat moet worden.

'We staan nu op een historisch kruispunt in de 4000 jaar lange geschiedenis van het Joodse volk in het land Israël. Wij vertrouwen erop dat u zich zult blijven inzetten voor de toekomstige vrede van het volk Israël en het gehele Midden-Oosten, door premier Benjamin Netanyahu bij te staan bij het uitoefenen van onze soevereiniteit aan onze oostelijke grens, in de Jordaanvallei en in onze steden, dorpen en boerderijen in Judea en Samaria, in over­een­stemming met uw visionaire vredesplan', aldus de brief.

De brief besloot met het aanroepen van Gods woorden aan Jozua: 'Zoals hij toen voor de Jordaan stond en zich voorbereidde, het volk Israël naar het beloofde land te leiden, zo zeggen wij u vandaag: 'Wees sterk en moedig'.'

Premier Benjamin Netanyahu had eerder deze maand een ontmoeting met de vertegenwoordigers van de organisatie in Jeruzalem, toen zij hun steun aan Netanyahu uitspraken, en zei dat 'de Amerikaanse erkenning van deze stap zeer belangrijk is en dat dit een historische kans is.'

Een van de leiders van de organisatie, majoor generaal (Res.) Yitzchak Gershon, vertelde Netanyahu dat 'er hier een paradigmatische verschuiving in de werkelijkheid plaatsvindt. Deze beslissing, over wat er zal gebeuren tussen de Jordaan en de zee, is een van de belangrijkste en meest dramatische in de huidige generatie van de zionistische beweging'.

Blijkbaar duidend op minister van Defensie Benny Gantz zei hij 'ik helaas geen andere politicus onder ons zie die in staat zou zijn om deze stap te leiden. Ik zie echter degenen die proberen deze stap te verhinderen'.

'Premier, ik vraag u, dit niet voor uzelf te doen, maar voor ons en vooral voor de toekomstige generaties,' vervolgde hij.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.