Corona: gebieden in Israël in lockdown geplaatst

Thursday, June 25, 2020 |  via TPS
Na de versoepeling van de richtlijnen loopt het aantal personen besmet met het coronavirus weer op, tot meer dan 500 mensen op één dag. De regering heeft daarop meerdere steden en wijken op verschillende plaatsen in Israël tot ‘afgesloten gebied’ verklaard.

Premier Benjamin Netanyahu zat dinsdagavond een vergadering van het Comité van Ministers voor, dat besloot de stad El'ad in het centrum van het land, en ook enkele districten in Tiberias tot ‘afgesloten gebied’ te verklaren.

De beslissing geldt voor zeven dagen. Er geldt een samenscholingsverbod vanaf 10 personen, scholen zijn gesloten, en het verlaten van deze gebieden is alleen toegestaan om te werken of om toelatings­examens af te leggen.

Netanyahu zei na het overleg dat tot deze stap was besloten ‘als reactie op de stijging van de sterftecijfers’ en dat op woensdag soortgelijke maatregelen zouden worden overwogen voor andere plaatsen.

‘De meest veilige manier om de pandemie te stoppen, is wanneer alle burgers een mondkapje dragen en afstand houden. In ieder geval zullen we morgen overleg plegen omtrent andere plaatsen, en onze besluiten dienovereenkomstig bekend maken,’ zei hij.

Minister van Defensie Benny Gantz ondertekende een order, waarmee in noodgevallen tot 250 reservisten kunnen worden opgeroepen, de meesten van hen van het Thuisfrontcommando, ter onder­steuning van de inspanningen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het ministerie van Volksgezondheid verklaarde dinsdagavond dat er momenteel 5.299 gediag­nosticeerde patiënten in Israël zijn en dat er in de afgelopen 24 uur meer dan 500 nieuwe gevallen zijn geregistreerd. Van de patiënten verkeren er 40 in ernstige toestand, waarvan 27 met kunstmatige beademing.

Sinds het begin van de uitbraak in het land zijn 21.467 mensen gediagnosticeerd met het virus en zijn 15.860 mensen hersteld. 308 zijn gestorven als gevolg van de infectie.

Politieagenten gaven dinsdag in Jeruzalem een boete aan een Israëli die zich zonder mondkapje in de openbare ruimte bevond. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, zijn er strengere controles ingevoerd op de naleving van de verplichting om in het openbaar een mondkapje te dragen. Hiervoor is de boete voor het niet dragen van een mondkapje verhoogd van 200 shekels (50 Euro) naar 500 shekels (125 Euro). Er zal ook een speciale eenheid worden opgericht die zich uitsluitend bezighoudt met de naleving van de richtlijnen voor de bestrijding van het coronavirus.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.