Groeten uit Israël - Lege treinen en stranden

Thursday, June 25, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Gisteren was het voor ons een zeer afwisselende dag. Allereerst maakte onze dochter haar eerste treinrit sinds drie maanden, daarna maakten we een korte trip naar het strand van Bat Yam en 's avonds ontmoetten we een aantal Duitstalige lezers met behulp van een ‘Zoom’-conferentie.

Voor ons is de trein één van de belangrijkste vervoermiddelen. Omdat de trein nooit in de file staat, zit je heel comfortabel en is er geen sprake van een wanhopige zoektocht naar een parkeerplaats. Dit geldt in de eerste plaats voor Tel Aviv. De laatste drie maanden waren echt niet gemakkelijk zonder de trein. Vooral ook toen de lockdown werd opgeheven en de mensen weer aan het werk gingen. Alles kwam weer langzaam op gang, behalve de trein. Het resultaat was overvolle bussen en nog langere files op de wegen.

Lege treinen
En nu rijdt de trein weer! Zoals ik u al eerder heb uitgelegd, moeten we ons vooraf voor een bepaalde treinrit inschrijven. Ik deed dat toen voor onze dochter (waarom doen wij vaders altijd alles voor onze dochters?), het was echt heel eenvoudig. Vanaf 48 uur vóór de geplande reis kan men zich inschrijven. Ik was erg verbaasd dat maar heel weinig mensen zich aangemeld hadden voor een rit. Je kunt de actuele stand van het aantal reserveringen zien op de website, slechts ongeveer 50 personen hadden zich voor de trein aangemeld. Het was dus heel gemakkelijk om een zitplaats te vinden.

Gisteren was het voor onze dochter dan zover. Zoals ze ons vertelde, waren de stations allemaal relatief leeg, dus zat ze bijna alleen in de coupé. Geen wonder, want elke trein kan tot 1000 passagiers meenemen, 500 reizigers zijn op dit moment toegestaan en in feite hebben gemiddeld slechts zo'n 50 mensen besloten om de trein te nemen. Waarom is dat zo? Mogelijk omdat, wanneer een met Corona besmette persoon in de trein zit, alle passagiers in die trein in isolatie moeten gaan?

Afstand houden was geen probleem op de treinstations. Station ’Shalom' in Tel Aviv, gisteren. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Maar het zijn niet alleen de treinen die nu nog relatief leeg zijn. Veel uitbaters van restaurants klagen ook dat slechts ongeveer 20% van hun capaciteit wordt benut. Ik heb dit zelf ervaren toen ik naar een groot en meestal druk bezocht winkelcentrum ging. Het was verbazingwekkend leeg.

Lege stranden
Later op de dag zijn we met onze dochter nog even kort naar het strand van Bat Yam gegaan, gewoon om wat langs het water te lopen. En zelfs daar was het opvallend leeg. Het is zomer, de leerlingen van het middelbaar en hoger onderwijs hebben al zomer­vakantie.

Het lege strand van Bat Yam. (Foto: Dov Eilon)

Maar ondanks dat, of juist dankzij het feit dat het niet zo druk was, hebben we erg van de wandeling genoten. De koele bries was heel aangenaam. Kon de zomer maar zo blijven!

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Het weer is onveranderd. Over het algemeen zal de zon vandaag schijnen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer met een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209.095 m beneden de zeespiegel, 29,5 centimeter onder de bovengrens!

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een prachtige donderdag toe, het weekeinde staat voor de deur. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.