Terrorist blijkt neef van PA-hoofdonderhandelaar

woensdag 24 juni 2020 |  Aryeh Savir/TPS
Dinsdag werd Achmed Erekat gedood tijdens een aanval, die hij in de buitenwijken van Jeruzalem uitvoerde. Hij was de neef van Saeb Erekat, secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdings­organisatie (PLO) en hoofd­onder­handelaar met Israël.

De man kwam aan bij een kiosk bij de controlepost van Ma'ale Adumin en probeerde de soldaten daar met zijn auto te rammen.
De politie verklaarde dat de terrorist met zijn auto naar de controlepost racete. Een agente van de grenspolitie gaf het voertuig het signaal om te stoppen, maar het voertuig ging sneller rijden toen het buiten de rijbaan kwam en op de controlepost van de politieagente knalde, waardoor ze licht gewond raakte.

De terrorist liep uit het voertuig naar de politie toe, die op hem schoot en hem doodde. Het was Achmed Erekat, 26 jaar oud uit Abu Dis, die volgende week zou gaan trouwen; zijn zus zou dinsdagavond gaan trouwen.
De gewonde politieagente werd naar een ziekenhuis in Jeruzalem vervoerd.

Van de dader een slachtoffer maken
Saeb Erakat twitterde in het Arabisch na het incident: 'Ze hebben meerdere camera's bij de weg­ver­sperring, waarom laten ze de video niet zien? De leugens van executies ter plaatse zijn een integraal onderdeel geworden van de regels van de bezetter'. 'Netanyahu is verantwoordelijk.'
In het Engels schreef hij dat het incident 'bloedige moord' was.

Aida Touma-Sliman, Knessetlid van de Gezamenlijke Arabische Lijst, verklaarde dat het incident niet het gevolg was van 'menselijke fouten, noch van nalatigheid, noch van een lichte hand op de trekker'. Het gaat om moord. Het is een systematische executie wanneer elke Palestijn een legitiem doelwit is'.

In december 2015 had een ander familielid van Erekat, een inwoner van Abu Dis en lid van de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit, een vuurgevecht bij de de controlepost Hizmah, waarbij verschillende mensen gewond raakten. De terrorist werd gedood.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.