Israël en 'God' strijden op Twitter over Jezus

Tuesday, June 23, 2020 |  Aviel Schneider
Op Twitter heeft 'God' zes miljoen volgers. En nu rommelt hij met Israël. Op zijn account @TheTweetOfGod liet hij weten dat Jezus een 'Palestijn uit het Romeinse tijdperk' was. De officiële Twitter account van de Staat Israël reageerde onmiddellijk.

De berichtenwisseling begon met een tweet van 'God' over het huidige onderwerp 'white privilege' ('wit voorrecht'). Onder een gebruikelijke westerse afbeelding van Jezus schreef hij: 'Voorrecht wordt niet veel witter door een Palestijn uit het Romeinse tijdperk er zo uit te laten zien.'

De opmerking ging niet alleen over de gevoelige kwestie van de huidige 'Black Lives Matter' protesten in de VS, maar ook over de beweringen dat Jezus geen Jood was, maar een 'Palestijn'. Met deze bewering proberen de Palestijnen al heel lang de geschiedenis in hun voordeel te manipuleren.

Het duurde niet lang voordat het Engelstalige Twitter-account van Israël, dat wordt onderhouden door het Digitale Diplomatie Team van de minister van Buitenlandse Zaken, reageerde. In een van de eerste reacties op de tweet schreef @Israel:
'God: Jezus was een Palestijn.
'Jezus. Hé papa, weet je nog dat je die toespraak over Joodse waarden gaf op mijn Bar Mitzvah?'

Tussen een stortvloed van vernederende reacties door, juichten veel christenen toe dat Israël eindelijk de goddelijkheid van Jezus had erkend!

Twitter-'God' zelf reageerde niet meteen op de Israëlische tweet, maar pas veel later, nadat de post viraal was geworden en het debat erg verhit was geraakt. Als Jezus een Jood zou zijn geweest, tweette 'God', dan leek hij waarschijnlijk meer op een Jood uit Polen.

Een krant bij ons maakte ons opmerkzaam op de twist tussen 'God' en Israël. Ik was benieuwd, wie er achter 'God' zit op Twitter, en zo kwam ik erachter dat dit satire-account van een Amerikaanse Jood is, de komiek David Javerbaum (49). Voor hem is God natuurlijk een oude blanke man met een baard. Net als op de profielfoto van het @TheTweetOfGod account.

Twitter lijkt de laatste jaren een soort slagveld te zijn geworden voor politici en andere persoonlijkheden, mede dankzij de Amerikaanse president Donald Trump. In slechts 140 karakters zijn mensen zeer creatief geworden in hun vermogen om te trollen en anderen te ergeren.

In dit specifieke geval maakte Javerbaum de regering van zijn voorouderlijke Joodse vaderland boos, hoewel men zijn tweet weliswaar anders kan begrijpen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, gevolgd door vele andere Joodse commentatoren, omarmde en verdedigde al snel het Joodse karakter van Jezus in het openbaar.

Ik kan me goed voorstellen dat Javerbaum eigenlijk begrijpt dat Jezus meer verbonden is met zijn Joodse wortels dan met de Palestijnse Arabieren. Maar feit is dat dit een zeer explosieve kwestie is. Palestijnen kunnen zo vaak als ze willen twitteren dat Jezus een Palestijn was, maar het zal de waarheid niet veranderen.

Toch zijn Javerbaum en zijn @TheTweetOfGod er weer in geslaagd om de krantenkoppen te halen, misschien voor een deel omdat @Israel hem verkeerd begrepen heeft? Zelfs de dichtstbijzijnde families maken soms ruzie, nietwaar?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.