Palestijnen gemarteld vanwege voorkeur voor Israëlische identiteit

Tuesday, June 23, 2020 |  Ryan Jones
Je hoort zelden over Palestijnse Arabieren die openlijk zeggen dat ze liever onder Israëlisch bestuur leven dan onder een Staat die wordt geregeerd door de Palestijnse Autoriteit. Tenminste, niet met hun echte namen. Daar is een reden voor.

Er zijn bepaalde dingen die Palestijnse Arabieren niet in het openbaar kunnen zeggen zonder dat ze het risico lopen om door hun eigen regering te worden vervolgd. Met andere woorden, in de Palestijnse Staat die de internationale gemeenschap zo graag wil creëren, zal geen plaats zijn waar de fundamentele vrijheden die u en ik genieten, worden gerespecteerd. In tegenstelling tot in Israël, geldt in een Palestijnse Staat:

• Kritiek op de regering zal een strafbaar feit zijn;
• Corruptie op hoog niveau zal nooit worden onderzocht;
• Homoseksualiteit wordt niet getolereerd.

Om maar een paar van de problemen te noemen die een Palestijnse Staat niet anders zullen maken dan een van de andere autoritaire regimes die het Midden-Oosten kenmerken.

Is het een wonder dat die Palestijnse Arabieren die de Israëlische vrijheden en de voordelen van een leven onder bestuur van de Joodse Staat hebben geproefd, snakken naar die blauwe ‘te'oedat zehoet’ (identiteitskaart)? Maar het kan gevaarlijk zijn om dit uit te spreken. Het gaat in tegen het Palestijnse verhaal, de mythe die de PLO-omgevormde-Palestijnse Autoriteit haar raison d’être geeft. En dus brengen degenen die zo vrijelijk zouden spreken, zo kritisch over hun eigen Palestijnse regime, zichzelf in gevaar. Sommigen geven er niet meer om. Ze zijn het zat.

Maar dit is de reden dat we, toen Israel Today eerder deze maand sprak met Palestijnse Arabieren die in de gebieden wonen die Israël wil annexeren, hun verzoek om anoniem te blijven en niet gefotografeerd te worden, hebben gerespecteerd. Door ons te vertellen dat ze graag het Israëlisch ingezetenschap of staatsburgerschap zouden accepteren als het werd aangeboden, zouden ze in grote problemen kunnen komen. (Zie: ‘Take the Land, take the People’).

En dat is precies wat er gebeurde met een andere groep Palestijnen die sprak met verslaggever Tsvi Yehezkeli van Israel Channel 13. (Zie: ‘Palestijnen: Liever onder Israëlisch bestuur’). Zondag vertelde Yehezkeli aan Radio 103 in Tel Aviv dat de meeste Palestijnen die de moed hadden om met hem te spreken (sommigen onthulden hun echte namen en stemden ermee in om voor de camera te verschijnen), sindsdien zijn gearresteerd en naar ‘martelcentra’ zijn gestuurd.

Afbeelding: Tsvi Yehezkeli (archieffoto: Ya'akov Naumi/Flash90)

‘Ik heb het over vijf of zes mensen. Al degenen die voor het verhaal werden geïnterviewd – ik krijg zoveel telefoontjes van familieleden van degenen die voor het verhaal werden geïnterviewd – zowel degenen die openlijk spraken maar niets zeiden tegen de Palestijnse Autoriteit [PA] als degenen wier gezichten onscherp waren gemaakt. De PA arresteerde ze allemaal,’ zei de Arabisch sprekende veteraan-verslaggever. ‘Het waren ongeveer vijf of zes mensen die alles wat ze zeiden was dat ze de voorkeur geven aan een Israëlische identiteitskaart omdat de PA hun leven ruïneert,’ ging hij verder. ‘Op dit moment zitten ze in PA-martelcentra, en dit is gewoonweg afschuwelijk.’

Inderdaad, dit komt sterk overeen met wat de Palestijnse Arabieren ons regelmatig vertellen in privégesprekken – dat de Palestijnse Autoriteit zwak is, hopeloos corrupt, en hun leven heeft geruïneerd. Terwijl zeer weinigen zichzelf zouden omschrijven als ‘Zionisten’, geven bijna allen er de voorkeur aan om onder Israëlisch bestuur te leven in plaats van onder de duim van hun huidige leiders te blijven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.