Groeten uit Israël - Op naar de natuur

Tuesday, June 23, 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Toen we vorige week naar het weerbericht keken, viel ons direct op dat er komende zaterdag een paar regendruppels beloofd werden. Aangezien de onbe­schrijflijke zomerhitte in juli en augustus gegaran­deerd is, vonden we dat deze weers­voorspelling voor de laatste Shabbat perfect zou zijn voor een mooi uitstapje. De verwachting van 27 graden met zelfs enige hoop op enkele regendruppels vormt het het ideale excursie-weer! Natuurlijk duurde het niet lang voordat mijn man een idee had voor de bestemming, inclusief een korte wandeling.

We reden met de auto naar Nachal Sorek, een rivier die door de regio Palmachim (Rishon LeTsion) loopt. Nadat we de auto hadden geparkeerd, wandelden we eerst door een klein bos waar hoofdzakelijk mooie, grote, lekker ruikende eucalyptusbomen groeien. Na enkele minuten lopen bereikten we al de Nachal Sorek, die uiteindelijk uitmondt in de Middellandse Zee.

Nachal Sorek (Foto: Ayala Shalmayev)

Het was een zeer ontspannen wandeling, waarbij we steeds de prachtige rivier naast ons zagen stromen. We kwamen ook langs het zogenaamde 'I haZabim, het schildpaddeneiland'. De dikke takken, die vanuit de hoge eucalyptusbomen naar beneden hingen, nodigden onze kinderen (en eerlijk gezegd mijn man en mij) uit om in de bomen te klimmen. Maar plotseling was de aangename weg onder de bomen ten einde en lag er een lang zandpad voor ons - zonder schaduw.

Het was toch warmer dan we hadden verwacht. En er was geen schaduw. (Foto: Ayala Shalmayev).

We merkten al snel, dat het veel warmer was dan verwacht en ik bedankte elke wolk die ons een beetje schaduw gaf. Het zand onder onze voeten was erg heet en zoals sommigen van jullie waarschijnlijk weten, is het lopen in zand behoorlijk vermoeiend. Maar we hadden een mooi doel voor ogen - de zee! We keken uit naar het moment dat we de zee zouden zien na de ‘zandwandeling'. Twee keer waren er enkele bomen onderweg, waarvan we gebruik maakten om in de schaduw een drinkpauze te houden. Na ongeveer vijf kwartier was het dan zover. Nog één keer een mooi zandduin opklimmen en daar wachtte ons het volgende uitzicht:

Aan zee genoten we van een lichte bries. (Foto: Ayala Shalmayev).

We hebben er erg van genoten om weer eens aan zee te zijn en de kinderen hebben zich behoorlijk lang vermaakt in het water. Toen we weer over dezelfde route terug wandelden, was het godzijdank steeds bewolkt, zodat de weg terug veel korter en aangenamer leek. Bij de parkeerplaats kochten we limonade, Druzische pita's en Malabi, een romige melkpudding met rozenwater. Na nauwelijks 5 minuten in de auto, sliepen onze jongsten al. Deze familie-uitstapjes op Shabbat zijn gewoonweg altijd een belevenis - voor jong en oud.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Helder tot gedeeltelijk bewolkt. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen (!) en ligt nu weer op 209,08 m beneden de zeespiegel, 28 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u vandaag een prettige en zonnige dinsdag toe. Blijf gezond.

Shalom uit Jeruzalem,
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.