Problemen van een First Lady

maandag 22 juni 2020 |  Arthur Schwartzman
De rol van de First Lady is in Israël nooit in de wet vastgelegd of officieel omschreven, maar omvat politieke campagnes, betrokkenheid bij sociale zaken en het vertegenwoordigen van de president bij ceremonies en andere officiële gelegenheden.

In Israël is er geen 'First Lady', dit begrip zou de vrouw van de president aanduiden. In de beeld­vorming is de ‘First Lady’ echter de vrouw van de premier, aangezien de rol van de president in Israël van minder invloed is. Tijdens een bezoek van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in 2018 gebeurde het, dat tijdens een staatsceremonie de vrouw van de premier als ‘First Lady Sara Netanyahu’ werd aangekondigd, wat later voor opschudding in de media zorgde.

Terwijl er vaak met bewondering wordt gekeken naar de echtgenoten van hooggeplaatste ambtenaren, vanwege hun inspanningen in het de publieke dienst, is Sara Netanyahu een favoriet doelwit voor laster voor het Israëlische publiek en de Israëlische media.

Sara Netanyahu is geboren in 1958 in Kiryat Tivon, ze is psychologe en heeft een Mastergraad van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. In 1980 trouwde ze met Doron Neuberger, maar de twee scheidden 7 jaar later. In maart 1991 trouwde Sara met Benjamin Netanyahu, destijds lid van de Knesset en plaatsvervangend minister.

Sara Netanyahu's publieke imago is zo negatief, dat zelfs trouwe Bibi-aanhangers openlijk hun vijandig­heid jegens haar uiten. De meeste beschuldigingen waarmee ze wordt geconfronteerd, hebben betrekking op slechte intermenselijke relaties en op het feit dat ze ongebruikelijk veel invloed heeft op de beslissingen van haar man, vooral als het gaat om de benoemingen voor hogere functies.

Om een voorbeeld te noemen: In een artikel dat de Duitse krant Bild in 2012 publiceerde, zei Benjamin Netanyahu dat Sara hem overtuigde om in te stemmen met de Shalit gevangenenruil met Hamas, waarbij ongeveer 1000 terroristen werden vrijgelaten, van wie er 280 tot levenslang waren veroordeeld voor het uitvoeren en voorbereiden van terroristische aanslagen in Israël, in ruil voor de gevangengenomen Israëlische soldaat Gilad Shalit.

Een andere affaire die de media in beroering bracht, publiceerde de nieuwswebsite Walla! audio-opnamen, waarin je Sara kunt horen schreeuwen tegen Netanyahu’s huishoudelijk adviseur in verband met een persbericht over haar publieke activiteiten. Reden voor haar verontwaardiging was, dat in het artikel niet werd vermeld dat ze psycholoog is.

Sara Netanyahu heeft ook veel lasterclaims ingediend tegen verschillende publicaties en journalisten. Daarnaast is haar houding ten opzichte van huishoudelijk personeel in de residentie van de premier zodanig berucht, dat ze er de krantenkoppen mee haalt en de deuren van de rechtbank bereikt.

Afgelopen dinsdag heeft Sara Netanyahu een civielrechtelijke aanklacht ingediend tegen Sylvie Gencia en Moriah Cleaning Services wegens inbreuk op de privacy, contractbreuk en smaad, waarbij ze een schadevergoeding eiste van NIS 200.000 (ongeveer € 52.000). Dit is in reactie op een rechtszaak tegen haarzelf voor haar eigen beledigende gedrag.

Het getuigenis van Gencia is echt afschuwelijk. In een interview in het programma ‘Ofira & Berkovich’ op Channel 12, deelde ze enkele dingen die in het huishouden van Netanyahu plaatsvinden:

‘Ze [Sara Netanyahu] zei dat ik haar voeten moest kussen. Ik schaamde me zo. Ik heb kinderen en kleinkinderen. Ik schaamde me om te moeten getuigen, maar ik heb geen andere keuze dan de waarheid te vertellen. Alles staat in mijn dagboek. Ik arriveerde 's morgens en wist nooit wanneer ik kon vertrekken. Twaalf uur zonder eten, zonder drinken, hoewel het op een gegeven moment wel lukte en ik 10 minuten pauze kreeg. Ik had alleen met Sara te maken. Ik heb vernedering meegemaakt, vreselijke dingen. Ze zei dat ik dom was, dat mijn handen bebloed waren.’

Gencia had alleen maar goede dingen te zeggen over Benjamin Netanyahu, en soms vroeg ze hem om zijn vrouw te kalmeren. Gencia vertelde ook aan Channel 12 News: ‘Sara Netanyahu bedreigde me met een strijkijzer. Ze is psychisch geen gezonde vrouw.’

Sara heeft dezelfde strategie toegepast als die van haar man tijdens de recente verkiezingscampagne, door te beweren dat de beschuldigingen tegen haar vals zijn, en dat Gencia in haar huishouden werd ‘geplant’ om geld te snaaien en de naam Netanyahu te bezoedelen. Ik herinner de lezers eraan dat dit niet de eerste keer is dat er klachten zijn binnengekomen vanuit het huis van Netanyahu; beschuldigingen van het inhouden van salaris, oneerlijke arbeids­voorwaar­den en het gebruik van verbaal geweld hebben meer dan eens de rechtbank bereikt.

Dit draagt bij aan een lange reeks van zaken die de reputatie van de onofficiële First Lady van de Staat Israël blijven aantasten. Het is zeer betreurens­waardig dat een publieke figuur zoals zij in een negatief daglicht blijft staan, vooral omdat haar man binnenkort zelf voor de rechter zal staan op grond van ernstige beschuldigingen.

Sara Netanyahu heeft een donatie gedaan aan eenzame soldaten en andere belangrijke organisaties zoals Yad Sarah, en is een pleitbezorgster geweest voor de overlevenden van de Holocaust. Ze heeft de invloed èn de middelen om dingen in positieve zin te veranderen. Als ze tenminste maar uit de focus van de media en buiten de rechtszaal zou kunnen blijven.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.