Groeten uit Israël - Niets is vanzelfsprekend

maandag 22 juni 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Veel dingen die voor ons vanzelf­sprekend waren vóór het begin van de Corona-crisis, maken nu, drie maanden nadat bijna alles tot stilstand was gekomen, en we soms nauwelijks het huis uit mochten, veel emoties los, wanneer sommige van deze vanzelf­sprekende dingen weer deel gaan uitmaken van ons dagelijks leven.

Dat konden we bijvoorbeeld ervaren toen de winkels weer open mochten of toen we voor het eerst weer naar het strand mochten. Het is ongelooflijk, nietwaar? We maken nu totaal andere afwegingen. Toen ik een tijdje geleden ons winkelcentrum weer binnen­kwam, had ik het gevoel dat ik een nieuwe wereld binnenstapte.

En waarom schrijf ik nu weer over dit onderwerp? Omdat het heel erg bepalend is voor ons dagelijks leven en omdat het vandaag wéér een belangrijke dag is. We krijgen weer een andere van­zelf­sprekend­heid terug, waarop we drie maanden hebben moeten wachten. Het gaat over de spoorwegen. Vandaag hebben de Israëlische spoorwegen hun werk­zaam­heden hervat, onder strikte voor­waarden, dus we zijn allemaal erg benieuwd hoe deze eerste dag zal verlopen.

De spontaniteit is verdwenen. Je kunt op dit moment niet plotseling besluiten om de trein naar Tel Aviv te nemen. Elke reis moet vooraf worden aangevraagd. Dit is mogelijk vanaf 48 uur vóór het geplande vertrek. Elke trein mag nu maximaal 500 passagiers vervoeren, terwijl één trein, normaal gesproken, maximaal 1000 passagiers kan vervoeren. Maar we leven in een tijd van sociale afstand en men wil weten wie, wanneer en in welke trein heeft gezeten, mocht er een reiziger met Corona in een trein gereisd hebben. Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld. We moeten er aan wennen. Natuurlijk moet je ook het mondkapje dragen, dat de mond èn de neus bedekt tijdens de hele rit in de trein. Eten en drinken in de trein is absoluut verboden.

Passagiers op het station ‘Savidor' in Tel Aviv, vanmorgen vroeg (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Mijn dochter wil woensdag naar Tel Aviv, waar ze deelneemt aan een open dag op haar universiteit, waar ze vanaf oktober gaat studeren. Om haar in staat te stellen de trein te nemen, moeten we een voucher, een ontvangstbewijs, bestellen waarmee ze met een bepaalde trein kan reizen. Dat vraag je aan op de website van de Israëlische Spoorwegen. Ik ga het meteen proberen en ik ben benieuwd of het zal werken.

In het nieuws werd gemeld, dat tot nu toe relatief weinig mensen zich hebben aangemeld voor een ritje met de trein. Terwijl het aantal reizigers meestal rond de 250.000 per dag ligt, hebben zich vandaag slechts 37.000 mensen aangemeld voor een rit. Ik denk dat veel mensen gewoonweg geen proefkonijn willen zijn en willen afwachten hoe alles het vandaag zal verlopen.

De nieuwswebsite Ynet zendt al enige tijd live uit en laat ten dele verrassend lege stations zien. De uitzending is in het Hebreeuws, maar desondanks kun je een indruk krijgen.

Degenen die de trein nog steeds niet mogen nemen zijn de militairen. Ik denk dat dat goed is, want ze worden nog steeds vervoerd met bussen die door het leger zijn georganiseerd, onze zoon maakt er ook gebruik van. Ik vind het niet erg als dat nog even zo doorgaat.

Een eerste concert
Ik was niet erg bezig met de inbedrijfstelling van de treinen, omdat er gisteren een korte nieuwsuitzending was die me veel meer raakte. Het Israëlisch Filharmonisch Orkest gaf gisteren voor het eerst weer een concert. Heel anders dan zoals we het gewend zijn natuurlijk. Slechts een deel van het orkest stond op het podium en de concertzaal was slechts voor een kwart gevuld. Maar het is een begin.

Muziek, kunst en cultuur zijn in het algemeen dingen die we nodig hebben, het is voedsel voor onze geest, zowel voor het publiek als voor de artiesten. Mijn ouders speelden beiden in een orkest en ik weet nog hoe belangrijk het voor hen was om op het podium te staan en voor publiek te spelen. Dat is iets, ik moet het toegeven, dat ik heel erg mis. Maar dat is een ander verhaal.

Dus vandaag is er weer een stap gezet, terug naar de normaliteit, naar de van­zelf­sprekend­heid. Maar niets is vanzelf­sprekend, behalve het zomer­weer misschien. Hier is het weerbericht:

Het weer voor vandaag in Israël
Zonnig tot half bewolkt en een lichte daling van de temperatuur, behalve bij de Dode Zee en in Eilat, waar vandaag 40 graden en hoger wordt verwacht.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209.085 m beneden de zeespiegel, 28,5 centimeter beneden de bovengrens.

Nog even wat aandacht voor de hoofdfoto van vandaag: deze toont de Jaffastraat in Jeruzalem. Sinds gisteren wordt op het dragen van mondkapjes strenger gecontroleerd en lopen er veel meer politieagenten door de stad. Het Corona-leven van alledag.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag. Blijf gezond!

Shalom uit Jeruzalem
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.