Een verticale plantage: van de muur naar je bord

Sunday, June 21, 2020 |  Michael Selutin
In de Bijbelse tijd was Israël een agrarisch land, waarvan de producten, zoals olijven of wijn, in de toenmalige bekende wereld erg in trek waren. Het moderne Israël begon ook met de landbouw, omdat het onafhankelijk moest worden van zijn vijandige buren. Intussen is Israël een hightech paradijs geworden, maar de landbouw is nog steeds een belangrijk onderdeel van het leven van de Israëli's.

In deze traditie heeft het bedrijf Vertical Field een technologie ontwikkeld, die het mogelijk maakt om planten verticaal te laten groeien, met andere woorden; tegen de muren. Dit bespaart niet alleen ruimte, het ziet er ook nog eens mooi uit. Dankzij de nieuwe technologie groeien de planten nog sneller dan bij traditionele teeltsystemen.

Vertical Field bouwt voor zijn klanten een plantage, inclusief een irrigatie- en bemestingssysteem, licht om de groei te ondersteunen en sensoren en camera's om de planten te controleren. In tegenstelling tot veel concurrenten, die ook verticale landbouwmethoden aanbieden, maakt Vertical Field gebruik van grond als bodem van de plant en gebruikt geen hydrocultuur, waarvoor experts nodig zijn om ze te onderhouden.

Als onderdeel van een veldstudie met het Makom Balev restaurant in Ra'anana bij Tel Aviv, zette Vertical Field voor het restaurant een container op met de verticale plantage, zodat klanten konden zien wat ze konden bestellen om te eten voordat ze binnenkwamen. Hier kweekt de restauranthouder verschillende soorten groenten, die hij in zijn restaurant aanbiedt. Sla is bijvoorbeeld een product dat altijd op de spijskaart staat, maar door verschillende factoren niet altijd beschikbaar is in Israël en ook vrij duur is. Nu kan het restaurant deze sla al na 22 dagen oogsten, veel sneller dan met traditionele methoden, en deze vers geplukt aan de gasten serveren.

Daarnaast groeien er kruiden in de verticale tuinderij van het restaurant en in principe alle kleinere planten die nodig zijn. Natuurlijk kunnen grote producten zoals aardappelen of maïs niet in dergelijke installaties worden geteeld, maar de aanvoer van verse kruiden en salades alleen al, is een grote stap in de richting van hoogwaardige maaltijden en bespaart veel geld.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.