Groeten uit Israël – De zomervakantie is begonnen

Sunday, June 21, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

De zomer is nu echt officieel begonnen. En met de zomer beginnen ook de zomervakanties van het hoger- en middelbaar onderwijs, iets dat tot vrijdag nog allesbehalve duidelijk was. Want het ministerie van Onderwijs wilde graag nog 9 extra lesdagen inlassen om het tijdens de Corona lockdown gemiste deel van de lesstof in te halen. Het feit dat de zomervakantie nu begint, laat zien hoe sterk de leraren-vakbonden georganiseerd zijn.

De leerkrachten waren van mening dat ze het volledige lesmateriaal al tijdens het digitale afstands-onderwijs hadden doorgenomen, en ze waren niet bereid om meer dagen les te geven ten koste van hun vakanties. Het geschil tussen de leraren en het ministerie van Onderwijs ging zelfs zo ver, dat de rechter werd ingeschakeld, die uitspraak deed om de zomervakantie van het hoger- en middelbaar onderwijs nu te laten beginnen. De zomervakantie begint dus op de gebruikelijke datum, en voor de basisschool en de kleuterscholen volgen op 30 juni.

Voor mij persoonlijk, ik ben niet meer betrokken bij de discussie over de zomervakantie, onze kinderen zijn groot, dus we kunnen ons met andere problemen bezig houden. U kent vast het gezegde: kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen.

Vakantie in eigen land
Maar de zomervakantie zal dit jaar anders zijn dan anders. Niemand zal dit jaar de zomervakantie in het buitenland doorbrengen. Corona (heb ik het woord toch weer gebruikt!) houdt ons binnen de lands­grenzen. Het is interessant om te volgen hoe de zomer er dit jaar uit zal zien, nu alle Israëli's thuis moeten blijven.

Dit is DE kans voor de lokale hotels om de Israëli's terug te winnen, die de laatste jaren meer en meer vakanties in het buitenland hebben doorgebracht, waar je met de gecombineerde hotel- en vluchtprijzen meestal goedkoper uit bent dan alleen de hotelprijs in Israël.

U, beste lezers, weet vast nog beter dan ik, dat het mogelijk is om een prachtige vakantie in Israël door te brengen. Wij Israëli's hebben dit misschien een beetje verleerd. Misschien heeft Corona dus ook goede kanten. Onze jongste zoon is maar liefst vier keer in het buitenland geweest in de zes maanden voordat hij in militaire dienst ging! Nu hebben we allemaal de gelegenheid om ons eigen land weer beter te leren kennen.

En misschien zullen we ook nog een paar foto's van onze uitstapjes door het land met u delen, tot het moment u zelf weer hier naartoe mag reizen, wat hopelijk niet al te lang meer zal duren, ook al is Corona nu aan de tweede golf begonnen.

Het weer kan niet beter zijn voor een vakantie in eigen land. Het is zomers warm, maar nog steeds draaglijk, zoals het weerbericht van vandaag zegt.

Israëli's genieten in het Meer van Galilea (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot zonnig met een verdere stijging van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,08 m beneden de zeespiegel, 28 centimeter onder de bovengrens!

Vanmorgen was er een zonsverduistering in Israël zichtbaar, rond 8.20 uur lokale tijd werd de climax bereikt en bedekte de maan een deel van de zon. Natuurlijk werd het hierdoor niet donkerder, maar door dit natuurverschijnsel werd Corona even van de voorpagina verdreven.

Mensen bewonderen de gedeeltelijke zonsverduistering op Mount Scopus in Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u vandaag een prachtige zondag en een prettige zomer met zo min mogelijk corona. Blijf gezond!

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.