Groeten uit Israël - Bekering tot het Jodendom

Thursday, June 18, 2020 |  Hanna Ross
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Het is niet zo dat je op een ochtend opstaat en zegt: 'Vandaag ga ik me bekeren tot het Jodendom', dat is duidelijk. Het is een lang proces, bij ons heeft het meer dan tien jaar geduurd.

In het begin van dit proces hebben we ons meer geconcentreerd op het Oude Testament. Vóór de val van de (Berlijnse) muur was moeilijk om ‘informatie’ te verkrijgen, daarna lag de wereld open, ook de vrijheid van geloof. Ik herinner me dat één van onze eerste keuzes was het stoppen met het eten van varkensvlees. Geen groot probleem, er zijn genoeg rund­vlees­producten voor handen (weliswaar niet kosher - maar... één ding tegelijk). Daarna zijn we begonnen met het houden van de Shabbat, tenminste wat we op dat moment dachten te begrijpen over het houden van 'rust'. Dus we gingen vrijdagavond niet uit, maar je hebt nog steeds de zaterdagavond - en dat stoorde ons dus ook niet.

Daarna was het de beurt aan Pesach. Niet zo gemakkelijk, een week zonder brood, noedels en gebak. Na de viering van Pesach zijn we naar de bakker gegaan om ‘nieuw’ brood in te slaan, de broodjes zagen er ineens uit als puur goud en ze roken zo heerlijk als ze nog nooit eerder geroken hadden. Van het een kwam het ander. Later zijn we naar Berlijn verhuisd, omdat er nog VEEL meer te leren was. De Synagoge, echt kosher eten, de Mikwe (reinigingsbad) enz. Een lieve vriendin van mij uit mijn woonplaats vroeg me ooit: 'Maar je bent toch gedoopt?' en ik vertelde haar toen gewoon 'Och, dat kleine beetje water, nu ben ik helemaal ondergedompeld' 😉 .

Voor ons was er, direct nadat we het Joodse geloof hadden aangenomen, geen vraag of we naar Israël zouden gaan emigreren. Het antisemitisme en de niet zo gunstige situatie (weinig religieuze scholen, kosher voedsel is erg duur), en om het Joodse geloof te leven zoals het behoort, leek ons toen onmogelijk. En bovendien, wat moet je als Jood in Duitsland? Het is een gebod om in Israël te wonen. En dat doen we graag.

Zoals mijn collega Michael al schreef, als je eenmaal hier bent, wil je niet meer terug. Zo is het nu ook met ons, we willen zeker niet meer terug, ook al zijn sommige dingen hier moeilijker, zoals bijvoorbeeld de financiële situatie. Maar dit is eigenlijk ook het enige wat moeilijker is dan in Duitsland, al het andere hier in Israël komt absoluut overeen met de Europese normen, zoals de gezondheidszorg, het onderwijssysteem, de cultuur en nog veel meer. Daarom zijn we blij om hier te mogen wonen, in het Land waar alles zijn oorsprong heeft.

Jeruzalem, Jaffastraat. (Foto:Fitoussi/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Helder en gedeeltelijk bewolkt met een flinke daling van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd, op 209,06 m beneden de zeespiegel, 26 centimeter onder de bovengrens!

Namens al mijn collega's van Israel Heute wens ik u een prachtige donderdag toe. Geniet van het weekeinde.

Shalom uit Jeruzalem,
Hanna

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.