Groeten uit Israël - Deze muren beschermen ons

Tuesday, June 09, 2020 |  Hanna Ross
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Opgegroeid in de DDR, wisten we als kinderen al wat muren zijn. Muren hadden destijds uitsluitend een negatieve associatie. Je mocht het land niet verlaten omdat... Waarom eigenlijk niet? Er was geen echte reden.

Vandaag woon ik in Israël, in Jeruzalem, wederom achter muren. Maar in deze situatie ben ik meer dan blij dat deze muren bestaan. Ik woon in het uiterste noorden van Jeruzalem, heel dicht bij de Arabische voorsteden van Ramallah. Als Jood moet je daar niet per ongeluk terechtkomen als je weer gezond thuis wilt komen.

Vanuit ons huis is de veiligheidsmuur goed te zien. (Foto: Hanna Ross)

Ik moet altijd glimlachen als we op onze redactie stagiaires hebben, die volkomen zorgeloos naar Jericho, Hebron en Ramallah gaan; jonge Duitse meisjes, met hen gebeurt natuurlijk niets, want toeristen worden niet lastig gevallen, zij hebben de Palestijnen immers niets ‘aangedaan’. Dan leg ik altijd uit dat het voor mij niet veilig is om daar naar binnen te gaan, en bijna niemand begrijpt deze situatie.

Maar nu weer terug naar de muren. Toen ik in 2003 naar Israël emigreerde, waren de terroristische aanslagen nog in volle gang, soms meerdere aanslagen per week met tientallen doden. Deze muren en controleposten hebben daar eindelijk een einde aan gemaakt. Het is nu niet meer zo gemakkelijk om met explosieven door de controles heen te komen. Ik ben nu dus erg blij en gerust gesteld dat deze muren bestaan en ik vind het helemaal niet erg om deze muren elke dag te zien, ze dienen om ons te beschermen.

Ah, en nog even over Corona (sinds bijna een half jaar gaat bijna alles over Corona!) Vandaag klaagde ik bij mijn man over de Corona maatregelen, die in mijn ogen een beetje overdreven zijn (je begrijpt, ik heb hierdoor nog een twistpunt gevonden met mijn collega Dov... 😉). Natuurlijk houden we ons aan alle voorschriften om niet tegen de overheidsregels in te gaan, maar er zijn enkele regels… Nou ja. In ieder geval zei mijn man dat in de Mishnah (de mondelinge overleveringen van de vijf boeken van Mozes) staat, dat wanneer in een stad met 500 inwoners er 3 sterfgevallen in 3 opeenvolgende dagen met dezelfde doodsoorzaak worden geconstateerd, er sprake is van een ‘epidemie’. Er moet dan gebeden en gevast worden. Of er in die tijd ook afstandsregels en mondkapjes werden voorgeschreven weet ik niet. Maar ik vond het in ieder geval interessant!

En dan nu een heel interessant onderwerp: Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot half bewolkt en een iets minder warm dan gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,02 m onder de zeespiegel, dat is 22 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dinsdag toe. Blijf gezond!

Shalom uit Jeruzalem,
Hanna

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.