Groeten uit Israël - Komt het Corona-virus weer terug?

Sunday, May 31, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Tijdens dit lange weekeinde werden we eraan herinnerd dat het coronavirus nog steeds onder ons is, ook al merk je het nauwelijks als je door de drukke straten loopt. Ook op de foto van het strand van Tel Aviv zie je bijna niemand met een mondkapje.

Corona heeft de afgelopen dagen weer de voorpagina's gehaald, en dat juist op het moment dat we de indruk kregen dat de crisis eindelijk achter de rug zou zijn. Woensdag jongstleden gingen de cafés en restaurants weer open en een week daarvóór werden de stranden weer opengesteld. Sindsdien tonen de media elke dag foto's van drukke restaurants en stranden. Het riep een sfeer op van 'We hebben het achter de rug!', die ook mij een beetje besmette.

Vorige week hebben ook wij Tel Aviv weer bezocht, voor het eerst in twee en een halve maand. De officiële reden daarvoor was dat onze dochter iets te doen had op de universiteit, waar ze na de zomer gaat studeren (ja, ze is geslaagd voor haar toelatingsexamen). Daarna zijn we naar de haven van Tel Aviv gereden, die vandaag de dag een populaire bestemming is, waar behalve de promenade ook veel restaurants en winkels zijn.

De 'Namal Tel Aviv', zoals de haven van Tel Aviv in het Hebreeuws wordt genoemd, ligt vlak naast het voormalige vliegveld 'Sde Dov' en het gelijknamige Israëlische militaire vliegveld, waar onze dochter haar militaire dienstplicht vervulde tot het moment dat beide vliegvelden werden gesloten. Ik herinnerde me dat er een gratis parkeerplaats was voor de ingang van de basis, iets wat een zeldzaamheid is in Tel Aviv. Dus voordat we naar de 'Namal Tel Aviv' gingen, wilden we zien wat er nog over was van de militaire basis 'Sde Dov'.

Basis 'Sde Dov', of wat er nog van over is. (Foto: Dov Eilon)

Zoals u kunt zien, herinnert alleen de ingang aan wat zich daar ooit bevond, verder is alles gesloopt. In de toekomst zal hier een nieuwe woonwijk worden ontwikkeld.

Daarna gingen we door naar de haven. Het was daar erg druk. We gingen, zoals voorgeschreven, met een mondkapje. En daarmee waren we duidelijk in de minderheid. Degenen die sporten zijn uitgezonderd van de plicht tot het dragen van een mondkapje, en het is daartoe voldoende om sportschoenen te dragen. Maar het bleek ons dat ook zonder sport als reden, er veel mensen om ons heen zonder mondkapje lopen, ofwel dat ze het mondkapje op hun kin dragen. En twee meter afstand van elkaar? Nergens. Maar we hebben desondanks genoten van onze eerste reis naar Tel Aviv.

'Namal Tel Aviv', met en zonder mondkapje. (Foto: Dov Eilon).

Nieuwe golf besmettingen
Toen lazen we donderdag in het nieuws, dat er een sterke toename was geconstateerd van het aantal mensen dat lijdt aan het coronavirus. Op donderdag waren er 64 Israëli's besmet geraakt met het virus en vrijdag alweer 115. In de dagen daarvoor hadden we slechts enkele nieuwe gevallen. En opnieuw heeft het ministerie van Volksgezondheid door middel van een persconferentie op de televisie verslag uitgebracht van de zorgelijke stijging van het aantal corona­besmettingen, en gewaarschuwd voor een nieuwe uitbraak van het virus.

Het centrum van de huidige uitbraak is een middelbare school in Jeruzalem, waar meer dan 120 studenten en docenten besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dit nieuws veroorzaakte enige paniek, en er werd al gesproken over het onmiddellijk weer sluiten van alle scholen. Gisteren herinnerde onze nieuwe oude premier ons eraan, dat het coronavirus nog steeds onder ons is. De scholen zullen echter open blijven, behalve die waar bijzonder veel corona-gevallen geconstateerd zijn.

Het zou kunnen dat we te snel het gewone dagelijkse leven hebben opgepakt. Maar dat is op zich wel begrijpelijk. Veel mensen zijn door het sluiten van bedrijven naar de rand van de economische afgrond gedreven. Toch moeten we verantwoordelijk te werk gaan. En velen van ons lijken te denken dat het toch maar een gewoon griepje is, of ze willen graag de laatste twee maanden vergeten. Nu zal het naleven van de instructies, die nog steeds geldig zijn, weer intensiever worden gecontroleerd. Een boete van 200 shekel is misschien toch overtuigender dan het virus zelf, om mensen te doen besluiten in het openbaar een mondkapje te dragen.

Zonsondergang na een dag in Tel Aviv. (Foto: Dov Eilon).

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Overwegend zonnig met een lichte stijging van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be'erSheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is de afgelopen dagen met twee en een halve centimeter gedaald en ligt nu op 208.965 m onder de zeespiegel, 16,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u vandaag een prettige zondag en een goede nieuwe week. En wees voorzichtig!

Shalom uit Modi'in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.