Medisch: Mondkapje zelf­reinigend door verwarming

Sunday, May 31, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Een Israëlische wetenschapper van de universiteit Technion in Tel Aviv heeft een technologie bedacht, waarmee mondkapjes zichzelf binnen 30 minuten desinfecteren, door verhitting met behulp van stroom van een telefoonoplader.

Twee door Yair Ein-Eli aangepast mondkapjes, die nu zelfreinigend zijn. (Foto: Technion – Israel Institute of Technology)

'Ons idee kan mondkapjes veranderen van wegwerp­artikelen in gadgets die mensen schoonmaken. Dat betekent dat ze niet zo regelmatig vervangen hoeven te worden en dat ziekenhuizen niet zulke grote voorraden nodig hebben', aldus Ein-Eli, decaan van de faculteit Materiaalwetenschappen en Techniek van het Technion - Israel Institute for Technology. Hij schatte dat zijn reinigingsmechanisme mondkapjes slechts ongeveer 90 cent duurder maakt.

Yair Ein-Eli heeft een Amerikaans octrooi aangevraagd voor zijn innovatie, die volgens hem de hygiëne zal bevorderen en het tekort aan mondkapjes zal verminderen. Hij hoopt de technologie in licentie te geven aan bedrijven die het in hun ontwerpen zullen introduceren, in eerste instantie voor mondkapjes van N95 kwaliteit, die bedoeld zijn voor professionals in de gezondheidszorg. Volgens de Washington Post hebben Amerikaanse werkers in de gezondheidszorg een tekort aan mondkapjes die geschikt zijn voor bescherming tegen het coronavirus, bericht The Times of Israel.

De zelfreinigende mondkapjes zullen eruit zien als gewone gezichtsbedekkingen, afgezien van een aansluiting voor een USB-kabel. Dit is om het verwarmingselement in het mondkapje te voeden, waardoor het heet genoeg wordt om ziektekiemen te doden. Dit is de enige wijziging die nodig is om gewone maskers zelfreinigend te maken, zei Ein-Eli. Hij wil zijn vinding vooral toepassen op de N95 mondkapjes, die in ziekenhuizen worden gebruikt.

'We hebben een verwarmingselement van koolstofvezels ingebracht, en het aangesloten op een USB-ingang zoals een gebruikt om mobiele telefoon op te laden,' vertelde Ein-Eli. 'Het element kan het mondkapje verwarmen tot 65 tot 70 graden Celsius, en het verwarmt alles wat in de lagen van het masker wordt geabsorbeerd.'
15 tot 30 minuten verwarmen is genoeg om een mondkapje te reinigen. 'Als je in je auto zit en je mondkapje afneemt, kun je het gewoon aansluiten op de adapter van de sigarettenaansteker, en het dan weer opzetten alsof het een nieuw masker is,' zei Ein-Eli.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.