Waarom is stervoetballer uit Palestijns team gegooid?

Thursday, May 28, 2020 |  Redactie Israel Today
De Israëlisch Arabische profvoetballer Abdallah Dzjaber (links op de foto) uit de Galilese stad Taibe speelt volgend seizoen voor het Israëlische team Hapo'el Chadera. Maar deze beslissing heeft Dzjaber zijn plaats in het Palestijnse nationale team gekost.

Ondanks het feit dat hij een Israëlische burger is van een stad die helemaal binnen de Israëlische grenzen ligt, identificeert Dzjaber zich duidelijk als een Palestijn, en heeft hij tot nu toe zijn hele professionele carrière voor Palestijnse teams gespeeld. Maar nu wordt hij publiekelijk veroordeeld door de officiële Palestijnse voetbalbond. Meer dan dat, Palestijnse fans die onlangs enthousiast voor hem juichten, zijn nu bezig Jaber te beledigen op sociale media voor zijn 'normalisering' met Israël.

De 27-jarige Abdullah Dzjaber, de linksback van het Palestijnse team (in 52 ​​wedstrijden), heeft een contract met Hapo'el Chadera ondertekend via zijn agent Ido Keren.

Als Israëlisch staatsburger voetbalde Dzjaber bij verschillende Israëlische jeugdteams. In 2013 tekende hij een contract bij Ahli Al-Khaleel uit Hebron, dat in de Palestijnse competitie speelt. Hij speelde ongeveer 50 wedstrijden voor het Palestijnse nationale team, waaronder 13 optredens in de kwalificatie­wedstrijden voor het wereld­kampioen­schap.

Maar zijn carrière op het internationale toneel lijkt nu tot een ongelukkig einde te zijn gekomen (tenzij hij bij het Israëlische nationale team kan en wil spelen), allemaal omdat hij tekende bij een team van de gehate 'Zionistische' vijand. Dzjaber was al niet in staat om in sommige Arabische landen te spelen vanwege zijn Israëlische paspoort. In 2016 had hij de kans om te tekenen bij een Egyptische club, maar de autoriteiten in Caïro hebben uiteindelijk voorkomen dat het team deze 'Israëli' aan zijn spelers­selectie toevoegde.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.