Groeten uit Israël - Dank voor alle adviezen

Thursday, May 28, 2020 |  Michael Selutin
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Vandaag wil ik graag alle (Duitse) lezers bedanken die commentaren op mijn teksten schrijven. Ik klaag vaak over mijn kinderen en sommige lieve commentatoren kloppen me dan begripvol op de schouder, anderen moedigen me aan, 'houd vol' roepen ze me toe vanaf hun PC. Weer anderen hebben goede tips voor een onervaren vader als ik, terwijl andere commentaar­schrijvers mij stof tot nadenken geven met hun kritiek.

Mijn teksten worden meestal op vrijdag gepubliceerd, met daarbij een korte uitleg over het wekelijkse Torah gedeelte - als ik כּוֹחַ Koach (kracht, moed, zin) heb. Aangezien daarna de Shabbat volgt, heb ik niet de mogelijkheid om in discussie te gaan met de schrijvers van de commentaren en op zondag is de tekst alweer achterhaald en is hij ver naar beneden gezakt op de Duitse website.

Nu we het er toch over hebben, mijn kinderen maken het me nog steeds moeilijk, maar vanaf zondag gaan ze allemaal weer naar de kleuterschool en de school. Ik heb het bijna gehaald! Maar daarvoor zal er nog een laatste sprint nodig zijn, want op vrijdag wordt Shavoe'ot gevierd, het Wekenfeest, direct gevolgd door de Shabbat. We kunnen dus komende vrijdag geen eten voorbereiden voor de Shabbat, want dat is ook een feestdag. Dat betekent twee complete maaltijden voorbereiden, twee keer zoveel snoep inkopen en natuurlijk twee keer zoveel stress. Ik kan nu ook niet urenlang naar de synagoge ontsnappen, want die zijn nog niet allemaal open. Dus ben ik straks twee dagen achter elkaar in mijn gezin, en dat zonder afleiding van de TV.

Vandaag vieren we Shavoe'ot, we vieren dan dat het Joodse volk de Torah ontving in de Sinaï. Deze feestdag zou eigenlijk de belangrijkste feestdag voor het Jodendom moeten zijn, want de Torah vormt de basis voor het individuele en gemeenschappelijke leven van een Jood, de inhoud van het leven, bij wijze van spreken. Maar in tegenstelling tot de meeste andere feestdagen zijn er verder nauwelijks symbolische of rituele handelingen die een Jood moet verrichten. Geen kaarsen branden, geen feest, alleen kaastaart.

De kaastaart is geen bindende regel voor deze dag, dit gebruik heeft zich ontwikkeld tot een traditie tijdens Shavoe'ot, vanuit het gebruik om tijdens dit feest melkachtige gerechten te eten en vooral kaastaart, het is een daarom een feest naar mijn smaak. Dan is er nog de traditie om de hele nacht wakker te blijven en de Torah te overdenken. Dit is iets moeilijker dan het eten van tonnen kaastaart en meestal vallen mijn ogen al vroeg dicht. De reden voor de ontbrekende rituelen in de Shavoe'ot is de Torah. Op deze dagen moet de Torah echt in het middelpunt staan en er mag daarvoor niets in de weg staan, de nacht en de volgende dag zijn vrij en bedoeld om de Woorden van God te bestuderen.

Dit geldt natuurlijk niet voor mensen met kleine kinderen. Wij zijn te uitgeput om 's avonds lang te studeren en overdag vinden we thuis geen rust. Ik zal ook nu proberen iets te leren in mijn studeerkamer, ook al weet ik dat om de paar minuten mijn deur open zal vliegen en dat een van onze kinderen naar binnen zal rennen, of zelfs meer dan één.

Sinds gisteren mogen restaurants en cafés weer gasten aan de tafels bedienen, en velen maken daar dankbaar gebruik van, zoals hier in het Café Kadosh in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Onbewolkt tot half bewolkt. Vooral in de bergen en in het binnenland dalen de temperaturen aanzienlijk. Het is te koel voor de tijd van het jaar. In de komende nacht kunnen er een paar regendruppels vallen in het noorden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, Dode Zee 31 graden, Be'er Sheva 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden.
Het waterniveau van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 208,94 m beneden de zeespiegel, er ontbreekt 14 centimeter tot aan de bovengrens!

Ik zou willen afsluiten met de Zegening die in het Torah-gedeelte van deze week voorkomt, het Gebed waarmee een vader zijn kinderen elke Shabbat zegent terwijl hij zijn hand op hun hoofd legt:

De HEERE zegene u en behoede u!

De HEERE doe Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig!

De HEERE verheffe Zijn aangezicht over u en geve u vrede!
(Numeri 6:24-26)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u vandaag vrolijke Pinksterdagen en een gezegende Shabbat. We komen zondag weer bij u terug.

Chag Sameach, Gezegende Pinksterdagen en Shalom vanuit Bet Shemesh,
Michael

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.