Waarom Israël Twitter vraagt Khamenei te blokkeren

Wednesday, May 27, 2020 |  Yochanan Visser
Ondanks een coronaviruscrisis die volgens de cijfers van de oppositie de levens van meer dan 44.000 Iraniërs heeft geëist, blijft de opperste leider van de Islamitische Republiek, Ayatollah Ali Khamenei, gericht op het doel.

Nee, Khamenei richt zich niet op het indammen van de COVID-19-uitbraak of op het verbeteren van het leven van gewone Iraniërs die lijden onder de ongekende economische crisis. Hij is zoals gewoonlijk bezig met Israël en met het aan de macht blijven te midden van de roep om regimewisseling.

Als hij om het welzijn van zijn onderdanen zou geven, zou Khamenei de heropening van religieuze plaatsen, die in feite de brandhaarden van de corona-uitbraak in Iran waren, niet hebben toegestaan. Iran werd al snel het epicentrum van de COVID-19-uitbraak in het Midden-Oosten, nadat het regime weigerde de heilige stad Qom af te sluiten. Daar bleven aan het begin van de coronacrisis religieuze bijeenkomsten plaatsvinden met mensen die de sjiitische heiligdommen kusten.

Khamenei heeft echter andere zorgen. Hij richt zich op het bedreigen van Israël en gebruikt nazi-achtige retoriek om de Joodse Staat te intimideren, terwijl hij Israël weer eens vergelijkt met een kankergezwel. Ter gelegenheid van Quds-dag gebruikt Khamenei zijn Twitter-account om een reeks anti-Israëlische scheldpartijen en een poster met nazi-achtige taal te publiceren. Quds-dag is een jaarlijks haatfestijn gericht tegen Israël, dat door de oprichter van de islamitische revolutie, Ayatollah Khomeini, werd ingesteld.

Hier is een van de haatdragende tweets die Khamenei publiceerde: ‘Sommigen beweren dat het zionistische regime een realiteit is waar de regio mee in vrede moet komen. Vandaag de dag is het Covid-19 virus een realiteit; moet het worden geaccepteerd of bestreden? Het langdurige virus van het zionisme zal worden ontworteld dankzij de vastberadenheid en het geloof van de jeugd.’

Een andere tweet van Khamenei stelde dat het ‘zionistische regime’ een ‘dodelijke kankerachtige groei’ is dat ‘ontworteld’ en ‘vernietigd’ moet worden. ‘Het zionistische regime is een dodelijke, kankerachtige groei en een nadeel voor deze regio. Het zal ongetwijfeld ontworteld en vernietigd worden. Dan zal de schande vallen op degenen die hun faciliteiten in dienst stellen van de normalisering van de betrekkingen met dit regime,’ schreef de leider van Iran.

Khamenei twitterde ook dat de ‘Westelijke Jordaanoever bewapend moet worden, net als Gaza. Het enige dat kan verminderen is de hand van de macht. Anders zal een compromis de wreedheid van deze woekerende, boosaardige, wolfachtige entiteit zelfs niet een beetje verminderen.’

De Iraanse dictator publiceerde vervolgens een poster in het Arabisch, Farsi en Engels die luidde: ‘Palestina zal vrij zijn. De Endlösung is verzet.’ Het woord ‘Endlösung’ is een duidelijke verwijzing naar de nazi’s en de Holocaust: het was de manier waarop Duitsland omging met wat Hitler ‘het Joodse probleem’ noemde.

Hoewel de viering van Quds-dag dit jaar anders dan gebruikelijk was vanwege de corona-epidemie in Iran, werden de gebruikelijke verbranding van Israëlische vlaggen en de militaire parades vervangen door honderden bijeenkomsten met auto's door heel Iran en het virtueel verbranden van vlaggen.

Voornamelijk Joodse leiders en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en het hoofd van de buitenlandse zaken van de EU (Joseph Borrell) bekritiseerden de retoriek van Khamenei. Vervolgens plaatste de Iraanse leider een verduidelijking: hij bedoelde niet het doden van alle Joden, alleen van de Israëlische Joden.

Ook premier Benjamin Netanyahu sprak op Twitter zijn afschuw uit over Khamenei’s verwijzing naar de Endlösung. Daaropvolgend confronteerde de nieuwe Israëlische minister van Strategische Zaken, Orit Farkash Cohen, algemeen directeur van Twitter, Jack Dorsey, met de situatie. De minister eiste dat het bedrijf het account van Khamenei zou sluiten, onder vermelding van Twitters eigen Beleid ten aanzien van haatdragend gedrag.

Het beleid van Twitter verklaart dat het dreigen met geweld tegen individuen of groepen mensen verboden is. Ook stelt het beleid van het bedrijf duidelijk voor gebruikers: ‘je mag niet dreigen met terrorisme of gewelddadig extremisme of dit promoten.’ Twitter bepaalt bovendien voor gebruikers: ‘je mag geen geweld tegen andere mensen promoten of mensen (…) bedreigen op basis van ras, etnische achtergrond, nationaliteit, (…) levensbeschouwelijke overtuiging.’ Farkash Cohen eist nu dat Twitter het account van Khamenei onmiddellijk opschort, omdat hij het platform gebruikt ‘om de haat tegen het Joodse volk en de Staat Israël te promoten.’

Voor één keer zijn de Verenigde Naties het eens met de Israëlische regering. De speciale VN-coördinator voor het niet-bestaande vredesproces in het Midden-Oosten, Nikolaj Mladenov, heeft ook een verklaring gepubliceerd waarin hij zegt dat ‘gevaarlijke oproepen tot de vernietiging van Israël door iedereen moeten worden veroordeeld. Dergelijke opruiende retoriek is een moderne vorm van antisemitisme,’ zei de VN-gezant. Het blijft onduidelijk of Mladenov concrete actie zal ondernemen tegen Khamenei, of dat de Europese Unie zich eindelijk zal aansluiten bij de Amerikaanse ‘maximale druk’-campagne tegen het Iraanse regime.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.