Google kan niet zonder Israëlische techniek – Iran wel

Wednesday, May 27, 2020 |  Redactie Israel Today
De Joodse Staat speelt een onevenredige rol in hi-tech innovatie. Geen computer, of hij bevat Israëlische hardware of software. Dat weten we allemaal. En Google weet het ook. Alleen Iran denkt er anders over, en wil Israëlische technologie boycotten.

De internet-gigant Google hoopt nu Israëlische vindingrijkheid te benutten om hem te helpen zijn achterstand in te halen op een markt, waar hij ongebruikelijk achterop is geraakt: de groeiende markt voor spraak­gestuurde slimme draadloze hoofd­telefoons.

Google heeft deze maand zijn langverwachte Pixel Buds 2 draadloze oordopjes uitgebracht. De eerste iteratie van het product heeft jammerlijk gefaald bij een poging om te concurreren met de toonaangevende AirPods van Apple.

Maar de eerste reviews beoordelen de Pixel Buds 2 als ten minste gelijkwaardig aan het nieuwste Apple equivalent, zo niet superieur.

Een bericht op het Israëlische nieuwsportaal Ynet beschreef dinsdag, hoe Google die achterstand zo efficiënt kon inlopen: zijn nieuwe oordopjes bevatten een baanbrekende nieuwe Israëlische microchip.

De nieuwe chip, ontwikkeld door DSP Group, een Israëlische chipmaker met hoofdkantoren in Herzlia en Californië, stelt de Pixel Buds 2 in staat om spraak zeer snel te vertalen, bepaalde vitale signalen te monitoren en zelfs kaakbeweging met betrekking tot spraak te detecteren en de onder­drukking van achter­grond­geluid dienover­een­komstig aan te passen.

De CEO van het bedrijf, Oder Elyakim, vertelde aan Ynet: 'Er functioneert een heel scala aan slimme signaal­verwerking door middel van machinale leer­algoritmen. Deze oordopjes zijn erg slim, en ze “luisteren” voortdurend en wachten op spraak­opdrachten. Voor ons is dit een zeer grote overwinning, zowel strategisch gezien als bedrijf, als wat betreft het niveau van de technologie die in deze chip zit.'

Iran tracht alle Israëlische technologie te boycotten
De Iraanse president Rouhani heeft zijn regering opdracht gegeven, alle in Israël gemaakte technologie te verbieden, een belachelijke eis gezien de Israëlische dominantie op hi-tech gebied, bericht United with Israel.

De wet gold voor alle takken van de Iraanse overheid, en was gericht tegen ´de vijandige handelingen van het Zionistische regime tegen vrede en veiligheid'.

'Elke samenwerking of spionage voor het zionistische regime staat gelijk aan vijandschap tegenover God en corruptie op aarde en activiteiten van de Israëlische softwareplatforms in Iran, en het gebruik van haar hardware en softwareproducten is verboden', vertelde de woordvoerder van de National Security and Foreign Policy Commission, Seyed Hossein Naqavi Hosseini, aan het Iraanse persbureau FARS.

Omdat Israëlische knowhow in alle aspecten van hardware en software aanwezig is, is het niet duidelijk hoe de Iraniërs ooit kunnen hopen deze wet toe te passen. De beste computerbedrijven ter wereld, waaronder Intel, Microsoft, Google, IBM en anderen, hebben allemaal zwaar geïnvesteerd in de Joodse Staat en hebben uitgebreide onderzoeks- en ontwikkelings­activiteiten, waarbij tienduizenden Israëli's werkzaam zijn.

De Israëlische knowhow en technologie is verwerkt in veel van hun producten die over de hele wereld worden gebruikt, ook in Iran. Het is moeilijk voor te stellen, dat de Iraniërs zonder UDS-stick gaan werken, of het Windows besturingssysteem van hun computers gaan verwijderen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.