Na opzegging blijft PA voor civiele zaken zorgen

Tuesday, May 26, 2020 |  via TPS
Verwijzend naar het nieuws van vorige week, dat de Palestijnse Autoriteit had besloten om alle over­een­komsten met Israël en de daaruit voort­vloeiende gevolgen voor de inwoners van de PA te beëindigen, zei PA-premier Moham­mad Shtayyeh dat het opzeggen van de over­een­komsten niet betekent dat er niet voor de PA-burgers wordt gezorgd.

Hij zei dat de PA zou proberen zijn werk te doen via internationale organisaties in plaats van via Israël. Zo zal elke interactie met Gaza, zoals het sturen van medicijnen, gebeuren via agentschappen van de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie, het Rode Kruis en andere internationale organisaties, zei hij.

Ook bepaalde zaken, die tot nu toe door Israël zijn afgehandeld, zoals geldzaken, banktransacties en de uitgifte van paspoorten of identiteitskaarten aan de inwoners van de PA, zouden via internationale organisaties worden afgehandeld. Het is onduidelijk naar welke internationale organisaties hij verwees en of de aangekondigde acties haalbaar zijn.

Abbas maakte vorige week het einde bekend van de overeenkomsten met Israël en de Verenigde Staten, waaronder de veiligheidscoördinatie, en zei dat hij, in reactie op de Israëlische plannen om de soevereiniteit over delen van Judea en Samaria te verklaren, de verantwoordelijkheid voor de gebieden van de PA aan Israël zou teruggeven, zoals voorzien in het regeerakkoord van de nieuwe Israëlische regering.

Terwijl Abbas de overdracht van de verant­woor­delijk­heid voor de PA aan Israël bekend maakte, leek Shtayyeh terughoudender, en zei dat de PA de civiele zaken zal blijven behandelen.
Het lijkt erop dat de verschillende takken van de PA onduidelijk zijn over de betekenis van de verklaring van Abbas.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.