Iraanse rabbijn: Israël vertegenwoordigt Jodendom niet

Tuesday, May 26, 2020 |  Redactie Israel Today
De toenemende spanning tussen Israël en Iran heeft nu de opperrabbijn van de Islamitische Republiek in de strijd getrokken, en niet in het voordeel van de Joodse Staat.

Rabbijn Yehuda Gerami is de hoofdrabbijn van de overgebleven Joodse gemeenschap van Iran. Ter gelegenheid van Quds-dag, een jaarlijks anti-Israëlisch feest dat door de ayatollahs wordt georganiseerd, werd rabbi Gerami ingeschakeld om de volgende verklaring in het Hebreeuws aan Israël uit te brengen:

‘Wij, Iraanse Joden, willen deze boodschap aan de zionisten sturen, en in de eerste plaats aan Netanyahu. Weet dat jullie zionisten het Jodendom niet vertegenwoordigen en het Joodse volk niet vertegenwoordigen. Jullie vertegenwoordigen alleen het idee van een politieke beweging waarvan de ideeën en waarden in strijd zijn met de ideeën en waarden van onze heilige Torah en de Joodse religie. Wij veroordelen jullie agressieve acties met klem en benadrukken naar de hele wereld: Er is een groot verschil tussen het Jodendom en het zionisme.’

Ook Irans enige Joodse parlementariër, Moreh Sedgh, gedacht de haatdragende feestdag: hij bestempelde de Joodse Staat als de ‘catastrofe van zionisme,’ en riep Joden over de hele wereld op om in opstand te komen tegen Israël. Dergelijke opmerkingen van Joodse publieke figuren in Iran zijn niet ongewoon. Men zou kunnen veronderstellen dat ze gewoonweg te bang zijn om iets anders te zeggen. En hoewel rabbijn Gerami en parlementslid Sedgh persoonlijk misschien niet van Israël houden, zeggen de in Iran geboren Israëlische Joden dat de meerderheid van het Joodse volk dat in Iran blijft, wel van de Joodse Staat houdt.

Rani Amrani bestuurt Radio Ran, een Israëlische zender die in het Perzisch uitzendt. In een recent interview met het ultraorthodoxe nieuwsportaal Behadrei Haredim legde hij uit waarom de Joden die in Iran blijven zo vaak Israël tegenstaan:

‘Ze zijn bang voor antisemitisme en vervolging. Vaak komen jullie Joden tijdens de Quds-dag-demonstraties naar buiten en protesteren tegen Israël omdat ze bang zijn om te worden lastiggevallen als ze dat niet doen. Ze bevinden zich in een situatie waarin ze moeten bewijzen dat ze niets te maken hebben met zionisme.’

Zie de volgende artikelen voor meer informatie over hoe Iraniërs (niet hun haatdragende regime) echt denken over Israël:

Jeruzalem bedankt Iraniërs voor respecteren van vlag
Iraniërs: We houden van jullie en jullie van ons
Demonstrerende Iraniërs: ‘Dood aan Palestina’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.