Andere Palestijnse school­boeken – Einde ophitsing?

Tuesday, May 26, 2020 |  Yossi Aloni
Het Palestijnse kabinet onder premier Mohammad Shtayyeh keurde - na zware internationale kritiek - een alomvattend plan goed voor het wijzigen van Palestijnse schoolboeken voor het komende schooljaar.

De aankondiging komt minder dan een week nadat het parlement van de Europese Unie met 60% meerderheid het besluit nam om de Palestijnse Autoriteit aan de kaakt te stellen, omdat zij nog steeds verzuimd heeft opruiende en geweld bevorderende inhoud uit haar schoolboeken te verwijderen. 

Het IMPACT-se (Instituut voor Monitoring van Vrede en Culturele Tolerantie in Schoolonderwijs) speelde een centrale rol in het initiatief en leverde de onderzoeksresultaten aan de parlementsleden, die het voorstel hadden gedaan om de PA te waarschuwen. Men moet ervan uitgaan, dat de officiële aanklacht naar verwachting aanzienlijke gevolgen zal hebben voor de financiering van EU-hulp aan het Palestijnse onderwijs.

In de verklaring wordt niet aangegeven, welk specifiek curriculum zal worden gewijzigd. Het is ook niet duidelijk waarom, gezien het feit dat de definitieve versie twee jaar geleden werd gepubliceerd, plotseling werd besloten om een ​​uitgebreid programma voor het wijzigen van de inhoud van schoolboeken te implementeren.  

IMPACT-se
Marcus Sheff, algemeen directeur van IMPACT-se, zei: ‘Het is voor iedereen duidelijk, dat deze verklaring de directe reactie is van de Palestijnse premier op de officiële veroordeling, die het Europese Parlement afgelopen donderdag heeft goedgekeurd. De echte vraag is, of we een echte verandering zullen zien in de inhoud van de Palestijnse schoolboeken, zoals de internationale gemeenschap eist, of dat het gewoon hun manier is om hun Europese donoren te sussen. Hoe dan ook, we zullen in september weten of de haat en het aanzetten tot geweld, die jarenlang Palestijnse kinderen heeft beïnvloed, is verwijderd en in plaats daarvan vrede en tolerantie zijn ingevoerd.'

De Chief Operating Officer van IMPACT-se, Arik Agassi, zei: ‘Het lijkt erop, dat de Palestijnse Autoriteit momenteel onder toenemende druk staat om schoolboeken, die tolerantie en vrede bevorderen, te verstrekken aan 1,3 miljoen leerlingen. We hopen allemaal dat de druk effect zal blijken te hebben bij het verminderen van haat bij de volgende Palestijnse generatie.’

Het programma is ook goedgekeurd door het Palestijnse kabinet volgt ook op de voltooiing van een onafhankelijk EU-rapport in juni, oorspronkelijk aangekondigd in april 2018 door een voormalige hoge vertegenwoordiger van de EU voor de Unie voor Buitenlandse zaken en veilig­heids­beleid Frederica Mogherini. Ze zei dat het doel van het rapport is om mogelijke aansporing tot haat en geweld en elke schending van UNESCO-normen voor vrede en tolerantie in het onderwijs te identificeren.

Tijdens de kabinetsvergadering presenteerde de Palestijnse Minister van Onderwijs, Marwan Awartani, een gedetailleerd plan voor een project van zijn ministerie ‘om Palestijnse leerplannen en studieboeken te beoordelen en te ontwikkelen’. Hij stelde vast dat het noodzakelijk was dat de bewaking en bescherming van de ‘leerplannen als een zaak van de Palestijnse soevereiniteit moeten worden behandeld (...) vanwege de Palestijnse identiteit en hun verhaal'.  

Internationale reacties op het Palestijnse curriculum
Vorig jaar werd de inhoud van nieuwe Palestijnse schoolboeken het middelpunt van de internationale agenda als gevolg van de uitgebreide campagne van IMPACT-se . 

Afgelopen maart kondigde de Britse regering aan dat ze 'bezorgd was over de opruiing in de schoolboeken van de PA'. Deze woorden werden uitgesproken door parlementslid James Cleverly , minister voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in antwoord op een parlementaire vraag over dit onderwerp. 

Afgelopen december riep het Noorse parlement op tot het bevriezen van fondsen voor het Palestijnse onderwijssysteem, vanwege onthullingen over opruiing in hun nieuwe schoolboeken. Het parlement zei dat de nieuwe schoolboeken ‘vernietigend zijn voor het vredesproces’.

In december vorig jaar stemde het Amerikaanse House Committee on Foreign Affairs unaniem voor een wet die de regering verplicht een openbaar rapport te publiceren over de inhoud van de Palestijnse schoolboeken.
Naast de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de VN een ongekend besluit genomen om een ​​rapport te publiceren, waarin de Palestijnse opruiing in haar schoolboeken wordt aangeklaagd en geëist dat het wordt verwijderd.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.