Gevonden tas met 40.000 shekels teruggegeven

Tuesday, May 26, 2020 |  Redactie Israel Today
Toen Yosef Chaim Machlouf op straat een tas vol met geld vond, moest hij beslissen wat hij moest doen met de 40.000 shekels (ongeveer 10.000 euro) die daarin zaten. Machlouf is een orthodoxe Jood en kent de wetten over gevonden voorwerpen.

Een hele verhandeling van de Talmoed gaat over dergelijke situaties. Voorwerpen met herkennings­tekens moeten worden teruggegeven, maar geld, dat gewoonlijk geen herkenningstekens heeft, hoeft niet te worden teruggegeven. Bovendien moet je geld niet teruggeven aan heidenen, omdat zij waarschijnlijk in dankbaarheid een offer aan hun afgod zullen brengen. Toch moet je heidenen hun gevonden geld terug­brengen, als dit de God van Israël in hun ogen zou verheffen.

Machlouf besloot op zoek te gaan naar de eigenaar van de tas en het bleek dat hij een Arabier uit Jeruzalem was. In een later interview bleek dat de teruggave het gewenste effect had, want de Arabier zei in het radio-interview: 'Er zijn overal goede en slechte mensen, ik dank God dat deze goede man mij mijn geld heeft gebracht en ik dank hem zeer. Hij is een echte heilige.'

Machlouf vertelde het radiostation, dat hij de tas terugbracht om Gods naam te prijzen, maar ook om Gods genade te ontvangen in verband met het coronavirus. 'Vanwege het coronavirus besloot ik met liefde en genade een afweging te maken in deze zaak, en ik vroeg God om hetzelfde met ons te doen', zei de man in het radio-interview.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.