Hoe zal het Midden-Oosten er achteraf uitzien?

Monday, May 25, 2020 |  Aviel Schneider
Heel wat Arabische landen in het Midden-Oosten zijn zo goed als failliet. Een epidemie van deze grootte kunnen deze landen niet aan. Bovendien dringt de volgende vraag zich op: ‘Wie zal hen in geval van nood een reddingsboei toewerpen?’

De coronacrisis heeft het Midden-Oosten meedogenloos in zijn greep. Israël volgt de ontwikkelingen in de Arabische buurlanden op de voet.

Nog voordat het virus uitbrak, moest de Libanese minister-president, Hassan Diab, toegeven dat Libanon zijn schulden niet meer kan terugbetalen. Israëls noordelijke buurland is failliet.
Egypte sloeg een paar weken geleden alarm met de mededeling dat het aantal inwoners de grens van honderd miljoen is gepasseerd. President Abd al-Fattah A-Sisi noemde de explosieve bevolkingsgroei even gevaarlijk als terrorisme.
Irak bevindt zich intussen midden in een economische crisis. De Irakezen protesteren massaal tegen het regime in Bagdad.
In Jordanië klagen de mensen over te hoge kosten voor het levensonderhoud en over de enorme werkloosheid.
In Syrië zijn er nog steeds groeperingen die elkaar op leven en dood bestrijden. Onlangs beweerde president Bashar el Assad, dat er ‘geen corona’ in zijn land is. Maar deze bewering zegt meer over de chaos in het land dan over het coronavirus.

In Israël vragen deskundigen zich af of de Arabische regeringen in het Midden-Oosten de pandemie zullen overleven. Jordanië en Egypte hebben een vredesverdrag met Israël. Het zijn niet alleen buurlanden, maar ook strategische partners in de bestrijding van terrorisme. Beide landen gelden als zwaargewichten in het Midden-Oosten en alles wat deze landen treft, heeft ook invloed op Israël en de Palestijnse gebieden.

De gezondheidszorg in Egypte is verre van modern. De meeste mensen moeten elke vorm van medische zorg ontberen. De regering heeft de scholen gesloten evenals de winkelcentra, theaters en andere publieke plaatsen. Veel dorpen en wijken waar besmette mensen wonen, zijn hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Op 19 april waren 3200 Egyptenaren met het coronavirus besmet en 340 doden. Het echte aantal lag waarschijnlijk veel hoger.
Als je dacht dat Egypte voorop loopt in de strijd tegen islamitische fundamentalisten en tegen terrorisme, heb je het mis. Caïro is in geval van nood aangewezen op een reusachtig hulppakket. En dat allemaal in een tijd waarin de hele wereld zich in een economische crisis bevindt.

Zelfs in Jordanië waarschuwt men voor een ernstige noodtoestand. Jordanië huisvest, naast miljoenen Palestijnen die zolang Israël bestaat de vluchte­lingen­status hebben, ook nog eens honderd­duizenden vluchtelingen uit Syrië en Irak. Ook onder hen zijn al vele honderden mensen met het virus besmet en is er een onbekend aantal doden. Eigenlijk weet niemand precies wat er gaande is in de overvolle sloppen­wijken, vluchtelingen­kampen en veraf­gelegen dorpen. De grenzen zijn gesloten en in de hoofdstad geldt sinds 22 maart een uitgaansverbod op straffe van één jaar gevangenis. De eerste 24 uur na de bekend­making van deze maatregel, arresteerde het leger al zeshonderd burgers in Amman.

Israël houdt precies in de gaten wat er in de buurlanden gebeurt. Jordanië heeft de langste grens met Israël en gelukkig is het al jaren rustig. Mocht het ten oosten van de Jordaan tot een chaos komen, dan dreigt er direct gevaar voor Israël. In Jeruzalem wordt al langere tijd gediscussieerd over wat er zal gebeuren als honderdduizenden vertwijfelde Jordaniërs (lees Palestijnen) de straat opgaan en in opstand komen tegen de koning. Het is wel duidelijk dat Israël op dat moment in direct gevaar is.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het meinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.