Groeten uit Israël - Lucht­verkeer is nog een chaos

Monday, May 25, 2020 |  Nathalia Sonnek
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

In de reacties van lezers op onze artikelen schrijven veel (Duitse) lezers over hun verlangen om weer naar Israël te kunnen vliegen. We lezen dat u reikhalzend uitkijkt naar de hervatting van het vliegverkeer, zodat u weer snel kunt komen. Ook wij wachten op de hervatting van het vliegverkeer, maar dan juist om weer naar huis te kunnen.

Want Samuel en ik zijn nu al meer dan zes maanden in het land, en voor mij was dit stagejaar mijn ‘buitenlandjaar’, dat ik in Israël mocht doorbrengen. Gedurende deze acht maanden in Israël heb ik als vrijwilliger in het hele land in de toerististe-sector gewerkt, in Tel Aviv, Tiberias, Haifa, Eilat en Karmiël.

Ik mag mezelf gelukkig prijzen, dat ik nog steeds in het land ben en dat ik mijn ‘buitenlandjaar’ in Israël zo lang heb kunnen rekken. Andere vrijwilligers, die met organisaties in het land waren, werden al lang geleden naar huis gestuurd en moesten vaak van de ene op de andere dag alles loslaten.

Omdat de meeste bedrijven nu geen vrijwilligers nodig hebben en bijna geen werknemers meer in dienst nemen, vooral niet voor de korte tijd die mij hier nog rest, betekent dit dat mijn jaar in het buitenland ten einde loopt. Ik moet nu thuis gaan regelen, wat mijn volgende stap is. Ik wil in het buitenland studeren. Ik denk dat het, omdat we in zo'n geglobaliseerde wereld leven, belangrijk is om flexibel te kunnen zijn en ook in andere landen te kunnen leven.

Het is echter erg moeilijk om op dit moment uit Israël weg te komen. De vluchtschema's veranderen elke dag. De vlucht van Samuel naar Zwitserland is al drie keer geannuleerd en de informatie van de Duitse ambassade helpt niet veel verder.

Het is nog steeds vrij leeg op het vliegveld Ben Goerion. (Foto: Flash90)

Een week geleden werd gezegd dat de luchthaven Ben Goerion vanaf 1 juni weer open zou gaan. Dan zouden er alleen vluchten naar een aantal landen plaatsvinden, Duitsland was daarbij niet inbegrepen.

Volgens de huidige situatie zouden de vluchten naar Duitsland medio juni weer vertrekken en blijven we twee weken langer in Israël dan we hadden gepland. Gelukkig hebben we goede vrienden in Israël en God zorgt voor ons, dus we vonden gelukkig onderdak voor deze twee weken.

Wie heimwee heeft naar het vliegen, kan van Tel Aviv naar Eilat vliegen. En terug. (Foto Yossi Zeliger/Flash90)

Voor mij was en is dit jaar in het buitenland een heel waardevolle ervaring. Om weg van huis te zijn en helemaal op mezelf aaangewezen te zijn was een belangrijke ervaring voor mij. In deze periode heb ik mezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld dat ik tot veel meer in staat ben dan ik zelf dacht. Maar zoiets kom je meestal pas te weten als je jezelf in ongewone situaties brengt.

Israël is echt een mooi en zeer opwindend land. We begrijpen dat velen van u graag zo snel mogelijk weer op vakantie hier naar toe willen komen. We zullen de rest van onze tijd hier genieten, maar we kijken er ook naar uit om straks naar huis te gaan.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Half bewolkt tot onbewolkt. Het zal weer wat warmer worden, maar het is nog te koel voor de tijd van het jaar.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, Dode Zee 29 graden, Be'er Sheva 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee centimeter gedaald en ligt nu op 208,94 m beneden de zeespiegel, er ontbreekt 14 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u, samen met Samuel, een prettige dag en hopelijk spoedig weer veel vluchten naar Israël.

Shalom uit Jeruzalem!
Nathalia

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.