Archeologie: Nieuwe mysteries onder de Tempelberg

Monday, May 25, 2020 |  David Lazarus
Archeologen hebben onder de tunnels bij de Westelijke Muur enkele ondergrondse kamers blootgelegd, die diep in het gesteente onder de Tempelberg zijn uitgehouwen en dateren uit de tijd van Yeshua (Jezus).

Waarvoor werden deze kamers en tunnels gebruikt, en wat vertellen ze ons over het leven rond de tempel in de tijd van Yeshua? Wat zou de reden kunnen zijn waarom de Joden zo'n 2000 jaar geleden de behoefte voelden om ver onder de tempel bij de Westelijke Muur ruimten uit te hakken?
Dit zijn enkele van de vragen die nu worden besproken met betrekking tot een nieuw mysterie bij de Westelijke Muur.

De ondergrondse constructies, die onder de tunnels onder het plein bij de Westelijke Muur werden ontdekt, zijn de eerste in hun soort. Het systeem van stenen kamers en doorgangen met talrijke voorwerpen werd door archeologen van de Israel Antiquities Authority (IAA) gevonden onder de mozaïekvloer van een groot bouwwerk uit de Byzantijnse periode.

Het ondergrondse systeem bestaat uit twee kamers, die in drie niveaus zijn verdeeld, de een boven de ander en verbonden door uitgehouwen trappen rond een open binnenplaats.

Archeologen tonen nieuw ontdekte ruimten, die direct in het gesteente bij de Tempelberg zijn uitgehouwen. (Foto: IAA)

'De rijke verzameling aan vondsten die tijdens deze opgraving zijn ontdekt, werpen licht op het dagelijkse leven van de inwoners van de oude stad', aldus Dr. Barak Monnickendam-Givon en Tehila Sadiel, directeuren van de opgraving namens IAA. 'We vonden onder andere kookpotten van klei, delen van olielampen die voor licht werden gebruikt, een stenen mok die uniek was voor Joodse locaties in de Tweede Tempelperiode. Ook vond men een overblijfsel van een qalal, een groot stenen waterbassin, waarvan wordt gedacht dat het verband hield met Joodse praktijken van rituele reiniging. Dit is een unieke vondst', zeiden ze.

Deze uitzonderlijke bevindingen lijken minstens één mysterie te bewijzen. Toen de Joden vanwege Romeinse beperkingen niet in de tempel konden komen, of zelfs nadat in 70 na Christus de tempel werd verwoest, vonden de Joden een manier om voor hun gebeden zo dicht mogelijk bij de tempel te komen.

Oude olielampen die door Joden werden gebruikt, misschien terwijl ze in het geheim baden nabij de voormalige Tweede Tempel. (Foto: IAA)

Archeologen vonden nissen voor olielampen die in de stenen muren waren uitgehouwen. Bij de ingangen van de kamers waren er ook plekken voor deurscharnieren en grendels, wat aantoonde dat de ondergrondse woonvoorziening dagelijks werd gebruikt.

IAA bereidt deze plaats voor om deel uit te maken van de toer door de Westelijke Muur-tunnels-van de Western Wall Heritage Foundation.

Overzicht van de tunnels langs de Westelijke Muur. De nu ontdekte ruimten waren eeuwenlang verborgen onder een 1400 jaar oude witte mozaiekvloer van een Byzantijns/Umayyaden gebouw, nu onderdeel van een gebouw dat als ingangslobby van de tunnels dient. (Afbeelding: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15749545)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.