Strafproces tegen Netanyahu begint in Jeruzalem

Sunday, May 24, 2020 |  Aryeh Savir/TPS
Premier Benjamin Netanyahu verschijnt deze zondag bij de Jeruzalemse districtsrechtbank om drie aanklachten wegens corruptie aan te horen. Hij wordt de eerste zittende premier in de geschiedenis van Israël die door een panel van drie rechters wordt berecht.

Netanyahu moet zich verantwoorden voor meerdere beschuldigingen: voor schending van het vertrouwen in Dossier 1000, de zaak van de illegale geschenken; voor schending van het publieke vertrouwen in Dossier 2000, de Yediot Achronot-Yisrael Hayom zaak; en voor omkoping en schending van het vertrouwen in Dossier 4000, de Bezeq-Walla! zaak.

De eerste zaak, Dossier 1000, betreft dure geschenken die Netanyahu naar verluidt ontving van rijke aanhangers, in het bijzonder van de in Israël geboren filmproducent Arnon Milchan, mogelijk in ruil voor gunsten.

Dossier 2000 heeft betrekking op omkoping tussen Netanyahu en de eigenaar van het dagblad Yedioth Achronot, Arnon Mozes. Netanyahu zou hebben aangeboden zijn macht te gebruiken om de invloed van Yedioth's belangrijkste rivaal, Yisrael Hayom, te beperken door middel van wetgeving die de distributie van de gratis krant Yisrael Hayom zou minimaliseren, in ruil voor een minder negatieve berichtgeving over Netanyahu in Yedioth Achronot.

Dossier 4000 stelt dat Sha'oel Elovitch, voormalig eigenaar van de Israëlische telecommunicatie-gigant Bezeq en van het nieuwsportaal Walla!, druk uitoefende op zijn CEO, Ilan Yeshua, om positieve berichtgeving over Netanyahu op Walla! te regelen, in ruil voor het bevorderen van regelingen door de premier die Elovitch ten goede zouden komen. De voordelen van de regelingen waren voor Bezeq honderden miljoenen dollars waard, waarvan Elovitch op dat moment een grootaandeelhouder was.

Nog maar het begin
De openingszitting van deze zondag is vooral technisch van aard en omvat het voorlezen van de aanklachten. Netanyahu moet volgens een besluit van de rechters toch in de rechtzaal verschijnen. Eerder had hij gevraagd, niet te hoeven verschijnen, om publiek geld uit te sparen. Het proces zal naar verwachting jaren duren, en de volgende zitting is gepland over nog eens zes maanden.

Netanyahu heeft herhaaldelijk elk wangedrag ontkend en zijn aanhangers hebben de beschuldigingen een heksenjacht door 'vijandige media' tegen hem en zijn familie genoemd, en heeft het rechtssysteem ervan beschuldigd, dat het probeert een premier in een ondemocratisch proces ten val te brengen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.