Groeten uit Israël - 'Een li koach' (’nu even niet’)

Friday, May 22, 2020 |  Michael Selutin
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Als je heel vaak de oproep tot bezinning hoort, tot het invoeren van het nieuwe ‘normaal', dan wel om geduld, bescheidenheid en dankbaarheid te oefenen en vele andere positieve levens­instellingen te stimuleren, zou je kunnen denken dat de wereld door Corona een betere plek is geworden. Steeds weer horen we hoe deze periode van rust en afzondering sommige mensen tot grote inzichten heeft gebracht met betrekking tot het dagelijks leven en de maatschappij. Ik ben benieuwd of deze mensen hun gedachten in de praktijk hebben getoetst en ook daadwerkelijk betere mensen zijn geworden.

Als vader van kleine kinderen heb ik noch een rustperiode, noch de tijd om me aan zulke filosofische gedachten over te geven. Ik probeer gewoon te overleven.

'Waarom gebruik je deze tijd niet om beter met je kinderen in contact te komen, en je relatie met ze te versterken​’, zou je me kunnen vragen.

Dat heb ik gedaan en ik ken nu alle superhelden en stripfiguren van Netflix, Disneyland en YouTube. Hier volgt een lijst met de favoriete helden van mijn kinderen. Als je zelf kleine kinderen hebt, is deze lijst misschien zelfs nuttiger voor je dan welke andere oproep ook:
'Pj Maskers, Regenboog Robijn, Peppa Wutz, True, Chicko Bon Bon, Paw Patrol, Brandweerman Sam, Cocomelon, Cat in The Hat, Frozen, Bo on the Go, Fancy Nancy.'
Het zijn deze helden, die gezinnen met kleine kinderen in Israël door de Corona-crisis heen geholpen hebben.

Volgende week zullen we onze kinderen weer naar school en de kleuterschool brengen en ik kan me niet voorstellen hoe hun hersenen, verwend door de televisie, weer iets zullen kunnen opnemen. Ik heb echt medelijden met hun leraren, ze moeten de situatie oplossen waarin ik onze kinderen heb gebracht, omdat ik niet als een superheld voor mijn kinderen heb kunnen zorgen. Zullen de kinderen hen antwoorden met 'een li koach’ (‘nu even niet’), zoals ze mij antwoorden als ik hen iets vraag? 'Een li koach' betekent letterlijk ‘ik heb geen kracht', maar eigenlijk betekent het 'Ik heb er geen zin in'.

'David, maak nu alsjeblieft je wiskunde huiswerk’, stelde ik soms voor.
אין לי כוח 'Een li koach'

'Sarah, laten we de cijfers en letters nog eens gaan leren,' zei mijn vrouw vaak.
'Een li koach'

'Racheli, ruim alsjeblieft je kamer op, je Lego ligt over de hele vloer,' zei ik vaak.
'Oef, eyen li koach.'

'Naomi...
'Een li koach!'

Het is duidelijk dat alle oproepen tot bezinning mijn kinderen niet hebben bereikt. Ze moeten echt zelf weer leren nadenken over de zin van het leven en leren afstand te nemen van hun gemakkelijke leven vol met tv-helden en snoepgoed.

Niets van dit alles heeft te maken met het Torah-gedeelte van deze week, Bamidbar, In de Woestijn, Numeri 1-4. Het grootste deel van dit gedeelte gaat over de volkstelling van de Israëlieten in de woestijn, ze hadden geen Netflix en geen lekkere snoepjes. Natuurlijk is er veel te vertellen over de vier hoofdstukken van dit Torahgedeelte, maar: 'een li koach'.

In Tel Aviv bereidt men zich weer voor op de strandbezoekers. Het wordt een beetje koeler, maar blijft nog steeds erg warm. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Half bewolkt met een aanzienlijke daling van de temperatuur. In het binnenland en in de bergen blijft het echter ook vandaag nog warm en droog. Morgen pas ligt de hittegolf definitief achter ons.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gezakt en ligt nu 208,91 m onder de zeespiegel, er ontbreekt 11 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u vandaag een fijne Jeruzalemdag, een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat toe.

Shabbat Shalom uit Bet Shemesh!
Michael

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.