Webby Award voor 'Eva.Stories', verhaal Joods meisje

Friday, May 22, 2020 |  Yossi Aloni
‘Eva.Stories’ (‘Eva’s verhaal’), een digitaal herdenkings­project dat het ware verhaal vertelt van een Joods meisje in de Holocaust, werd bekroond met de WEBBY Award. Dit is vergelijkbaar met het winnen van een Oscar, maar dan voor een digitale inhoud.

Mati Kochavi en zijn dochter Maya namen het initiatief tot het project, dat door de jury werd bekroond in de categorie ‘Best Story 2020’ (Beste verhaal van 2020), samen met de iconische satirische show ‘Saturday Night Live’, die won in de categorie ‘Publiekskeuze’.

‘Het Israëlische volk maakte Eva's verhaal tot dat wat het is door haar te omarmen, van haar te houden en haar te volgen,’ zeiden Mati en Maya Kochavi na hun overwinning. ‘Ze werd gevolgd door honderden miljoenen kijkers over de hele wereld. Het winnen van een Webby is belangrijk om de aandacht van het publiek te vestigen op het leven van Eva, een 13-jarig meisje dat de verschrikkingen van het concentratiekamp Auschwitz heeft ondergaan en is vermoord omdat ze Joods was. Dat was het doel dat we met Eva's verhaal wilden bereiken’.

Dit baanbrekende project heeft al een aantal belangrijke internationale prijzen gewonnen. Eva's verhaal won onder andere de New York Festival (NYF) Advertising Award in vijf categorieën. Het won twee prijzen bij de London International Awards en een internationale prijs voor reclame in Londen. Het verhaal werd genomineerd voor tientallen andere prijzen en op de herdenkingsdag van de overwinning in de Tweede Wereldoorlog wijdde de Russische internetgigant Yandex een muzikale playlist aan het project.

‘Eva’s verhaal’ vertelt het ware verhaal van Eva Heyman, een Joods meisje uit Hongarije dat in Auschwitz werd vermoord. Het is gemaakt als een serie van 24 Instagram-verhalen, die apart online zijn gezet en die het leven van een gewoon meisje documenteren, net zoals Eva had kunnen doen als er toen sociale netwerken hadden bestaan. Het verhaal begint met Eva's rustige jeugd in Hongarije en eindigt bij de ingang van de gaskamers. Met meer dan 300 miljoen views van over de hele wereld is dit het meest succesvolle herdenkingsproject ter wereld geworden. Het project kreeg ongekende media-aandacht in 70 landen en bereikte ongeveer een miljard mensen.

Eva's Instagram-account heeft in minder dan twee weken tijd 1,6 miljoen volgers gekregen. De verhalen hadden 10 miljoen interacties over een periode van 12 uur en het hele project had ongeveer 200 miljoen Google-zoekopdrachten. Ook vooraanstaande persoonlijkheden, beroemdheden en internationale opinieleiders hebben het project gepromoot, waaronder het Witte Huis, de Israëlische premier, komiek Sarah Silverman, Gal Gadot en vele anderen.

Ter gelegenheid van de Internationale Holocaustdag stond ‘Eva.Stories’ in het middelpunt van de belangstelling. Wereldleiders, waaronder de Israëlische president Re'oeven Rivlin, de Russische president Vladimir Poetin, de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en vele anderen, schreven berichten tegen het antisemitisme op Eva's Instagram-verslag en beloofden de herinnering aan de Holocaust levend te houden.

Al 24 jaar lang worden de WEBBY Awards voor uitstekende prestaties op het internet uitgereikt door de International Academy of Digital Arts and Sciences, een panel van zo'n 1000 deskundigen op dit gebied en technologische uitvinders.

Hier is het gehele verhaal van Eva:

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.