Groeten uit Israël - De problemen van elke dag

Thursday, May 21, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Weer terug naar het alledaagse leven, dat is alles waar het bij ons nu om draait. Om de paar dagen zal de overheid een verdere versoepeling van de beperkingen aankondigen. Dus sinds gisteren mogen we weer naar het strand en zwemmen in de zee, en mogen we weer op bezoek bij onze vrienden. En sinds een week of twee kunnen we eindelijk weer eens naar de kapper, wat vooral in mijn geval heel erg nodig was.

Op straat is het verkeer bijna even druk als voor de Corona. Er zijn nog steeds enkele beperkingen, de restaurants mogen pas volgende week hun deuren weer openen, dat wil zeggen dat ze de gasten weer aan de tafels mogen bedienen. Uiteraard moet er wel een veilige onderlinge afstand worden aangehouden. Helaas rijden de treinen nog steeds niet en ook de bioscopen en de evenementenlocaties zijn nog gesloten. Degenen die familiefeesten, zoals bruiloften en bar mitswa's willen organiseren, moeten tot half juni geduld hebben, maar dan zal ook bijna alles weer normaal zijn, behalve het mondkapje en de veilige afstand tussen de mensen onderling, waaraan men zich naar mijn mening niet houdt of kan houden.

Beperkt luchtverkeer
Een ander teken van een terugkeer naar de normaliteit is het nieuws van de op handen zijnde opening van het luchtruim boven Israël. Binnenkort zullen weer vluchten naar een beperkt aantal landen mogelijk zijn. Dat zijn landen waar nog zeer weinig coronapatiënten zijn, waaronder Cyprus, Griekenland en zelfs Oostenrijk.

Persoonlijk heb ik echt geen haast om naar het buitenland te vliegen. Ik ben de laatste twee en een halve maand gewend geraakt aan het thuiszijn. En er zijn genoeg mogelijkheden om met elkaar iets te ondernemen. In onze familie zijn we het erover eens dat er niets ontbreekt in ons land, we voelen ons hier het meest comfortabel en veilig. In de komende week willen we eindelijk weer eens een dagje uit naar het strand van Tel Aviv, we zijn daar al zo lang niet geweest. Ja, we hebben geleerd te waarderen wat we in de tijd voor Corona heel gewoon vonden. Niets kan als vanzelfsprekend worden beschouwd!

Helaas ook een onderdeel van het dagelijks leven: een dodelijk verkeersongeval. (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

Maar helaas gaat de terugkeer naar het dagelijks leven ook weer gepaard met de bekende problemen van alle dag. Kort nadat we ons eigen huis weer mochten verlaten, als we dat wilden, liep het aantal verkeersongevallen ook weer op. Alleen al in de eerste week kwamen 8 mensen om het leven bij verkeers­ongevallen. Ja, ook de verkeers­ongevallen zijn feitelijk een virus dat we moeten bestrijden.

Ook in de scholen hebben we nu weer te maken met dagelijkse ‘problemen' die eigenlijk helemaal geen problemen zouden moeten zijn. De laatste dagen zijn er discussies gevoerd over het verbod voor meisjes om met een korte broek op school te komen. Er zijn incidenten geweest waarbij jongens in korte broeken de school binnenkwamen, maar de meisjes, die bij een temperatuur van 40 graden in de schaduw in korte broek verschenen, mochten de school niet binnen. Daardoor ontstonden er protesten, waarbij alle meisjes in een korte broek verschenen en daarmee onderlinge gelijkheid eisten. Dit is nu voor ons een groot probleem geworden.

Woensdag in Modiin - Schoolmeisjes eisen gelijkheid

Oh ja, ook de gehandicapten gaan nu weer de straat op om hun rechten te eisen. Dus je ziet, alles in Israël is weer ‘normaal' geworden. Betekent ‘normaal' ook dat je weer kunt gaan vechten? Ik hoop van harte dat dat niet zo is.

Alles weer normaal - gehandicapten protesteren op straat. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Over elf dagen werken we allemaal weer vanuit ons redactiekantoor in Jeruzalem. Dan begint ook voor ons het normale dagelijkse leven weer. Maar ik ben er zeker van, dat we een aantal van de dingen die we tijdens de Corona-dagen hebben geleerd, zullen inpassen in ons nieuwe dagelijkse leven.

Het weer voor vandaag in Israël:
Het wordt een beetje ‘koeler' dan gisteren, maar nog steeds erg warm en droog in alle delen van het land, met temperaturen van rond de 40 graden hier in Modiin. Morgen zal het wat aangenamer zijn en dan moeten we op straat weer onze mondkapjes gebruiken. Het gewone dagelijks leven.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 36 graden, Tel Aviv 35 graden, Haifa 33 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 42 graden, Dode Zee 41 graden, Be'erSheva 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterniveau van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 208.905 m onder de zeespiegel, er ontbreekt nog 10,5 centimeter tot de bovengrens!

Hier in Modi'in geeft de thermometer nu om 9 uur 's morgens al 35 graden aan. Er begint weer een nieuwe hete dag.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag toe, met meer en meer het normale leven van alledag. Blijf gezond!

Shalom uit Modi'in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.