Defensie: Zo won Israël zijn Onafhankelijkheidsoorlog

donderdag 21 mei 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Eind vorige maand vierden we Onafhan­kelijk­heids­dag, de dag die in 1948 gevolgd werd door de Onafhanke­lijk­heids­oorlog. Terwijl het huidige Israël een macht is om rekening mee te houden, was de militaire macht van het land in zijn beginperiode vrijwel nihil.

In die tijd bestond het Israëlische leger voornamelijk uit een stel nauwelijks getrainde overlevenden van de Holocaust, die oorlog voerden met verouderde, ineffectieve en nauwelijks functionerende wapens. Waarschijnlijk is 'wapens' waarschijnlijk een te groot woord voor het grootste deel van de uitrusting die ze gebruikten, waaronder de beroemruchtede Davidka...

Maar toch heeft dit geïmproviseerde leger heldhaftige - volgens sommigen wonderbaarlijke - prestaties geleverd, waaronder de aanleg van Israëls eigen 'Birma-weg', die Tel Eviv met het bedreigde Jeruzalem verbond. Deze prestaties keerden het tij in de oorlog en garandeerden het bestaan van de jonge Staat Israël te midden van een zee van vijandige buren.

Na verloop van tijd veranderde Israël van een rommelige underdog met een ongeorganiseerd leger (maar wel met de steun van de wereld) naar een sterke regionale supermacht en militaire leider, die nu als een Goliath wordt beschouwd in plaats van als een David. Maar is dit gezichtspunt eerlijk? Heeft Israël in het begin steun gekregen omdat niemand verwachtte dat het zou overleven? Verdient een sterk land nog steeds de steun van de wereld? Moeten we ons altijd voor de underdog inzetten, vraagt de maker van deze video zich af.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.