Meeste Israëlische Corona-infecties kwamen uit VS

Wednesday, May 20, 2020 |  Redactie Israel Today, TPS
Israëlische wetenschappers hebben onderzocht uit welke landen het coronavirus in de Joodse Staat is binnengekomen. Het blijkt dat de overgrote meerderheid van de infecties afkomstig is uit de Verenigde Staten.

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv zijn erin geslaagd om de genoomsequentie van Covid-19 te decoderen, waardoor ze de verspreiding van het virus vanuit het buitenland naar de Staat Israël, en van plaats tot plaats binnen de Staat, nauwkeurig kunnen traceren.

Wat ze vonden was dat ongeveer zeventig procent van de Corona-infectieketens (de weg die de infectie aflegt) afkomstig was uit de VS, zoals bericht door het Israëlische persbureau Tazpit Press Service.

Bijna dertig procent van de infectieketens was afkomstig uit verschillende Europese landen. Slechts weinige kwamen rechtstreeks uit China en het Verre Oosten naar Israël. Natuurlijk waren alle coronavirus ketens allereerst afkomstig uit China, en het Israëlische onderzoek heeft dit bevestigd.

Israël aarzelde aanvankelijk om het vliegverkeer uit de Verenigde Staten te weren. Zelfs enkele weken na de lockdown wegens het coronavirus landden er nog vliegtuigen uit New York op de luchthaven Ben Goerion en reisden de terugkerende Israëli's vrij naar huis met het openbaar vervoer. Dit is sindsdien geïdentificeerd als een van de ernstigste misstappen in de anders zo succesvolle reactie van Israël op de pandemie.

Streepjescode van het genoom
Dr. Adi Stern van de afdeling Moleculaire Microbiologie en Biotechnologie van de Faculteit Levenswetenschappen van Universiteit van Tel Aviv legde uit dat het coronavirus wordt gekenmerkt door een ritmische verzameling van mutaties. Deze mutaties hebben geen invloed op het virus, waardoor het stabiel blijft en zijn schadelijkheid niet verandert. Maar deze mutaties maken het mogelijk om de keten van de infectie van het ene land naar het andere land te traceren.

Zo werden bij voorbeeld aan het begin van de epidemie in China één of twee mutaties toegevoegd. Eén virus met zo'n mutatie migreerde naar Europa, verzamelde meer mutaties, en migreerde vandaar naar de VS. 'De mutaties zijn een soort streepjescode, die het mogelijk maakt om het virus van het ene naar het andere land te traceren,' legde ze uit.

De onderzoekers vergeleken de genoomsequenties, die bij patiënten in Israël werden gevonden, met 4.700 genoomsequenties uit verschillende andere landen in de wereld. Daardoor kregen ze een volledig beeld van de keten van de infectie naar Israël en binnen Israël.

De studie identificeerde een cluster van patiënten, bij wie het genoom voor 100% identiek was. Dat betekent dat een groot deel van de epidemie in Israël het resultaat is van patiënten die ‘superverspreiders’ zijn en die hebben bijgedragen aan de massale infectie.

De studie is gebaseerd op de analyse van de genoomsequenties van meer dan 200 patiënten in Israël, en op een geografische indeling van de Israëlische ziekenhuizen, die samen een representatieve steekproef vormen van de gehele bevolking van het land.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.