Verdere versoepeling van maatregelen tegen corona

Wednesday, May 20, 2020 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische kabinet heeft dinsdagavond weer beperkingen opgeheven die tegen het coronavirus waren ingesteld. Stranden en zwembaden mogen weer worden geopend, en musea en gebedshuizen kunnen weer worden bezocht.

Afbeelding: Het druk bezochte strand van Tel Aviv. Even geen mondkapje op. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Op alle plaatsen moet men echter nog steeds een afstand van 2 meter van elkaar houden en je moet ook een mondkapje dragen. Tot het einde van de huidige hittegolf behoeft men buiten geen mondkapje te dragen, zolang men zich niet in een mensenmenigte bevindt, zoals de nieuwe minister van Volksgezondheid, Yuli Edelstein, gisteren bekend maakte.

Samen bidden in gebouwen is weer toegestaan. De synagogen mogen dus eindelijk hun deuren weer openen. Er zijn echter nog steeds beperkingen. Tot 50 mensen mogen samen bidden. De biddende mensen moeten altijd een mondkapje dragen en een afstand van twee meter van elkaar houden. De gebedshuizen, dus niet alleen de synagogen maar ook de moskeeën en kerken, moeten ervoor zorgen dat de voorschriften worden nageleefd.

Vanaf vandaag is het ook toegestaan om de musea weer te bezoeken, maar aanraakbare exposities, bijvoorbeeld voor kinderen, zijn voorlopig uitgezonderd. In de musea, die als openbare ruimte gelden, is één persoon per 15 vierkante meter toegestaan.

Ook de restauranthouders mogen zich verheugen, zij kunnen over een week weer gasten aan hun tafels ontvangen. De horecabranche heeft bijzonder zwaar geleden onder de corona-beperkingen. Veel kleinere restaurants staan op de rand van een economische afgrond.

Wie een film wil zien in de bioscoop, moet nog even wachten. Hier aarzelt men een beetje. Maar zelfs dat is slechts een kwestie van tijd. Elke dag zijn er minder corona-patiënten in Israël, en als het zo doorgaat, kunnen we waarschijnlijk half juni terugkeren naar het gewone leven, maar met het mondkapje en op sociale afstand van elkaar.

Het ministerie van Volksgezondheid blijft het publiek eraan herinneren en aansporen om zich aan de maatregelen te houden. Ook wanneer je geniet van deze nieuwe versoepelingen, moet je altijd afstand naar anderen houden, een mondkapje dragen en je handen vaak desinfecteren.

Gisteren heeft de politie het Dizengoff-plein in Tel Aviv ontruimd, nadat er daar veel te veel mensen bij elkaar gekomen waren, tegen de voorschriften in.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.