Groeten uit Israël – Verkoeling aan zee bij Tel Aviv

Wednesday, May 20, 2020 |  Nathalia Sonnek
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

De hittegolf, de meest extreme die we in Israël ooit meemaakten volgens sommigen, lokte ons naar het strand van Tel Aviv voor verfrissing. Samuel en ik besloten daarom naar het mooie Tel Aviv af te reizen. We genoten erg van de koele bries op de stranden van Tel Aviv, want de hoge temperaturen in het windstille Jeruzalem zijn moeilijk te verdragen. Hier in Tel Aviv vinden we het erg prettig om de sfeer weer te verkennen, na alle reisbeperkingen van de afgelopen tijd in Israël.

De twee steden Tel Aviv en Jeruzalem verschillen enorm van elkaar. Tel Aviv met zijn feeststemming en Jeruzalem met zijn serene, bijzondere atmosfeer en zijn heilige plaatsen. Ik vind Jeruzalem heel bijzonder en ik houd veel van deze stad. Het is het middelpunt van de drie wereldreligies en trekt daarom veel interessante mensen aan. Maar juist daardoor is de sfeer in Jeruzalem soms gespannen en kan je overweldigen. Je zou het gevoel kunnen krijgen dat de stad je opslokt. In Tel Aviv heerst een heel andere sfeer. Hoewel ik Jeruzalem erg waardeer, kan ik in Tel Aviv een zucht van verlichting slaken en me ontspannen op het strand begeven. De mensen zijn hier meer relaxed en voelen zich vrij.

We gingen naar het zogenaamde 'Jerusalem Beach' in Tel Aviv en daar waren allerlei activiteiten. Hoewel de stranden officieel nog niet open zijn (trouwens, vanaf vandaag mag iedereen weer naar het strand of naar het zwembad), zijn hier desondanks veel mensen naar toe gekomen. Aan de horizon zie je kitesurfers elkaar passeren en hun truc's vertonen. Jongeren luisteren naar luide muziek op het strand, lachten uitbundig, drinken samen en spelen volleybal.

Omdat het 40 graden Celsius is, is het te begrijpen dat zovelen naar het strand zijn gekomen, al is het verrassend dat niemand hier geïnteresseerd lijkt in de corona-maatregelen. In tegenstelling tot Jeruzalem dragen maar weinig mensen hier mondkapjes. Dit wordt ook niet echt gecontroleerd.

Tel Aviv is ook in deze Corona-dagen een creatieve, levendige stad, die voortdurend verandert. Graffiti­kunstenaars versieren opnieuw de muren in het zuiden van Tel Aviv, er wordt volop gewerkt op de bouwplaatsen en er wordt weer gezongen in de straten. Wandelen op de boulevard voelt nog steeds hetzelfde. We kijken graag naar de zee, vooral als de zon ondergaat.

Tel Aviv zoals wij het kennen, bij het strand (Foto: Miriam Alster/Flash90)

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Het is extreem heet en droog in alle delen van het land. Deze hittegolf zal tot vrijdag duren, waarna de temperatuur weer teruggaat naar de normale waarde van 32 graden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 37 graden, Tel Aviv 39 graden, Haifa 34 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 43 graden, Dode Zee 43 graden, Be'erSheva 41 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gedaald en ligt nu op 208,905 m onder de zeespiegel, er ontbreekt 10,5 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens Israel Heute wensen Samuel en ik u een prettige dag.

Shalom uit het hete Jeruzalem,
Nathalia

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.