Cyberveiligheid-laboratorium en hernieuwbare energie

Wednesday, May 20, 2020 |  Michael Selutin
Fintech Cyber­veilig­heids­innovatie­laboratorium is de lange naam van het centrum, dat de Amerikaanse bedrijven Mastercard en Enel X willen bouwen. Het heet zo, omdat het innovatielaboratorium de creditcardaanbieder Mastercard samenbrengt met de meest creatieve ontwikkelaars in Israël.

Hiervoor heeft Mastercard samengewerkt met de Israëlische Innovatie Autoriteit, het Israëlische Cyberdirectoraat en de Cyber Security afdeling van het Israëlische ministerie van Financiën. Daarnaast ontstaat een innovatiecentrum in de buurt van het reeds bestaande technologiedorp bij Be'er Sheva. Bijzondere nadruk zal worden gelegd op onderzoek en ontwikkeling op het gebied van online beveiliging.

Het Fintech cyber­security­innovatiie­lab zal samenwerken met start-ups. 'Het centrum zal bedrijven van dienst zijn door toegang te bieden aan deskundigen op het gebied van financiën en cyberveiligheid. Het is bedoeld om bedrijven te helpen een idee om te zetten in een product dat financiële waarde heeft en dat wereldwijd kan worden gebruikt', aldus een woordvoerder van de Innovatie Autoriteit.

In Be'er Sheva zijn er al verschillende soortgelijke innovatielaboratoria, met name op het gebied van energie en slim transport. De stad in het zuiden van het land ontwikkelt zich steeds meer tot een high-tech centrum. De universiteit, de Staat en particuliere bedrijven werken samen om nieuwe technologieën te ontwikkelen en op de markt te brengen. Studenten van de technische universiteit leggen tijdens hun studie contacten met lokale hightech bedrijven, waarbij ze na hun afstuderen ook werken. Deze creatieve samen­werking wordt ondersteund door de Staat en laat een veelheid aan ideeën en bedrijven ontstaan in de woestijnstad Be'er Sheva.

Nieuw record voor duurzame energie
De elektriciteitscentrale Ashalim, een zonne-energiecentrale, in de Negev-woestijn. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Begin april heeft Israël een nieuw record gevestigd bij het gebruik van groene (duurzame) energiebronnen. Het Israëlische elektriciteitsbedrijf (Chevrat Chashmal) maakte bekend dat het opwekken van 1610 megawatt elektrische energie was bereikt, wat 27 procent van de Israëlische elektriciteitsproductie is. Gemiddeld dragen groene energiebronnen slechts 10,4 procent van de elektriciteitsproductie bij, maar Israël probeert dit percentage gestaag te verhogen. Ook het gebruik van particuliere zonne-energie wordt steeds populairder onder de bevolking. In januari 2020 is besloten om honderden windturbines te installeren in het noorden van het land.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.