Voor het eerst een in Ethiopië geboren minister

Tuesday, May 19, 2020 |  Yossi Aloni
Een van de vele veranderingen die het gevolg waren van de vorming van een nieuwe regering in Israël, was de benoeming van Pnina Tamano-Shata, de eerste Ethiopische vrouw, die in Israël als minister zal dienen.

'Dit is een emotionele tijd voor mij. Ik bemerk, dat een hoofdstuk werd afgesloten en een nieuw hoofdstuk werd geopend in mijn leven. Ik heb het gevoel dat vandaag dat driejarige meisje bij me is, dat op blote voeten naar Israël is gekomen, zonder moeder en na een zeer lange wandeltocht. Ik herinner me levendig de moeilijke momenten en jaren in het opvang­centrum. Het is opwindend om er over na te denken hoe dit meisje het heeft doorstaan en nu minister is geworden in de Israëlische regering. Er heeft iets heel symbolisch en krachtigs, om minister van Aliyah en Integratie te zijn. Het maakt niet uit hoeveel jaar een Oleh Chadash (nieuwe immigrant) in Israël is geweest; je blijft altijd een Oleh Chadash. De Immigratie en de vreugde om in het land te zijn blijft ons hart vervullen. De aliyah is het hart van de Staat Israël. Zo is het land gesticht'.
De woorden van de nieuwe minister voor Aliyah en Integratie, Pnina Tamano-Shata, komen uit het hart.

Pnina Tamano-Shata met haar moeder.

De eerste in Ethiopië geboren Israëlische minister
De benoeming van Shata is historisch gezien ongekend, omdat zij de eerste in Ethiopië geboren minister is sinds de oprichting van de Staat Israël. Bovendien lijkt dit ministerie de afgelopen jaren gemarginaliseerd te zijn. Nu wordt echter verwacht dat het weer aan betekenis wint, omdat er een golf van Aliyah wordt verwacht. Israël verwacht, dat na de Corona-crisis tussen de 50 en 100.000 Joden voor Aliyah zullen kiezen.

'Als land moeten we niet alleen voorbereid zijn op de Aliyah, maar moeten we ook beseffen dat er na aankomst een proces van opname en integratie volgt, waarvoor wij verantwoordelijk zijn. We moeten niet alleen van de Aliyah houden, maar ook van de nieuwe immigranten zelf. Het verheugt mij, dat de huidige regering in het kader van haar primaire richtlijnen belooft, zich te concentreren op de Aliyah en de opname en te streven naar ondersteuning van de Aliyah uit de Joodse gemeenschappen op de hele wereld. Dit staat in de '10 Geboden' van de nieuwe regering, en het is mijn taak om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de uitvoering ervan. Ik verwacht dat Aliyah een topprioriteit is op de agenda van de nieuwe regering,' zei Shata.

Een leven van doorzettingsvermogen en activisme
Tamano-Shata is 39 jaar oud, ze is geboren in 1981 in Wuzaba, een dorp in de buurt van de stad Gondar in de regio Amhara in het noorden van Ethiopië. In 1984, toen ze nog maar drie jaar oud was, emigreerde ze via Soedan naar Israël tijdens de evacuatie van Ethiopische Joden, ook wel bekend als Operatie Mozes.

Na haar aankomst in Israël woonde ze met haar familie in Pardes Hanna, en in 1988 verhuisden ze naar Petach Tikvah, waar ze nog steeds woont. In 1999 meldde ze zich bij het Israëlische leger en diende als operations sergeant in het Home Front Command (civiele verdediging). Ze studeerde rechten aan het Ono Academic College in Kiryat Ono bij Tel Aviv. Gedurende deze tijd was Shata sterk betrokken bij sociaal activisme in achtergestelde buurten in Petach Tikvah.

Pnina begon haar carrière in publieke dienst in 2004, toen ze werd verkozen tot vice-president van de Ethiopische nationale studentenvereniging. In 2006 hielp ze bij de oprichting van een Centrum voor de Bevordering van Sociale Gelijkheid voor de Ethiopische Gemeenschap in Israël. Zij heeft ook een aantal campagnes tegen racisme en discriminatie van Ethiopiërs in Israël geleid. Ze staat bekend om haar leidende rol in de campagne tegen het vroegere verbod op bloeddonatie door in Ethiopië geboren Israëli's.

De weg naar de Knesset
Vanwege haar grote maatschappelijke betrokkenheid in het afgelopen decennium, en vooral haar campagnes tegen racisme en discriminatie, werd Shata in 2016 bekroond met de 'Prijs voor Onopvallende Helden', verleend door het Drum Major Institute, dat was opgericht door de zoon van Martin Luther King Jr. In 2012 was ze kandidaat voor een zetel in de Knesset voor de partij Yesh Atid, en op 31-jarige leeftijd werd ze verkozen. Zij was de eerste Ethiopische vrouw die in het Israëlische parlement werd gekozen. In 2015 hielp ze de Ethiopische campagne tegen het politiegeweld te leiden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.