Groeten uit Israël – Ik mis de toeristen in Jeruzalem

Tuesday, May 19, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

In dagen als deze, wanneer we een van de meest extreme hittegolven beleven die we hier ooit hebben meegemaakt, is het weer opnieuw het belangrijkste gespreksonderwerp. Zelfs het feit, dat we na 18 maanden eindelijk weer een regering hebben, is minder belangrijk dan het feit dat we elke dag te maken hebben met temperaturen rond de 40 graden. En Corona? Ja, de Corona is er nog steeds. Hoe zouden we die kunnen we vergeten, als we in deze hitte met een mondkapje op ons gezicht moeten rondlopen...

Gisteren was ik weer in Jeruzalem. Voordat we in juni elkaar weer allemaal op de redactie zullen ontmoeten, hebben we nu op elke maandag onze wekelijkse redactievergadering. Ik wil nogmaals mijn collega Ayala bedanken, die zo vriendelijk was me van huis op te halen. Heel praktisch als er collega's in de buurt wonen!

En zo kwamen we weer bij elkaar in ons kantoor in Jeruzalem en bespraken we de plannen voor de toekomst. De rest van de werkdag hebben we in de redactie doorgebracht, we moeten weer wennen aan de dagelijkse gang van zaken op de redactie. Ik heb de lunchpauze gebruikt voor een korte wandeling in de stad. En deze keer heb ik een korte video voor jullie gemaakt, beste lezers, om iets van Jeruzalem bij jullie thuis te brengen.

Het was fijn om weer door Jeruzalem te kunnen wandelen, ook al is de stemming nog steeds anders dan vóór Corona. Niet alleen omdat nu iedereen een mondkapje moet dragen, maar ik voelde een zekere leegte, er ontbrak iets. Ik miste de toeristen! In Jeruzalem zou je in deze tijd, normaal gesproken, overal toeristen moeten zien. De restaurants en cafés zouden vol moeten zijn en overal zou je allerlei talen moeten horen. Maar Corona zorgde ervoor dat wij Israëli's alleen in ons land zijn. Ik dacht daar aan toen ik door de straten liep. Iedereen is nu in zijn eigen land. Het is alsof we tot de orde geroepen worden. Misschien moeten we leren om ons eigen plekje weer meer te gaan waarderen, ons huis en ons thuisland. Ik stelde me een schoolklas voor waarin alle leerlingen luidkeels met elkaar aan het praten zijn en helemaal niet meer naar de leraar luisteren. Dan plotseling schreeuwt de leraar ineens “STILTE!" en iedereen zit dan direct weer rustig op zijn plaats.

Maar desondanks was het toch prettig om weer in de straten van Jeruzalem te kunnen zijn. En over twee weken zal ik weer elke dag in Jeruzalem zijn. Ik hoop alleen dat het dan makkelijker wordt om met de bus te gaan, want door de beperking van 20 passagiers per bus is deze reis nu nog wat problematisch.

De hittegolf zal aanhouden tot vrijdag. Daarom heeft onze nieuwe minister van Volksgezondheid besloten, dat we tot het einde van de grote hitte alleen het mondkapje hoeven te dragen als we ons in een drukke omgeving bevinden, anders mogen we zonder. Dit is weer een stap in de richting van het normale leven, en we zullen we het mondkapje nog zeker geruime tijd nodig hebben.

Het strand van Tel Aviv, zaterdag. Vanaf morgen mogen we officieel naar het strand gaan en zwemmen. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Het weer blijft extreem warm en droog. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 38 graden, Tel Aviv 39 graden, Haifa 36 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 43 graden, Dode Zee 42 graden, Be'erSheva 41 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterniveau van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 208,9 m onder de zeespiegel, 10 centimeter beneden de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag en steeds meer een normaal leven voor alledag. Blijf gezond!

Shalom uit Modi'in, waar de thermometer net na 9 uur al een forse 38 graden aangeeft!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.