Vijf redenen waarom de nieuwe regering kan vallen

Monday, May 18, 2020 |  David Lazarus
De nieuwe regering van Israël werd zondag, na drie verkiezingen en meer dan een jaar wachten, eindelijk beëdigd. Maar hoelang blijft de nieuwe regering? Vijf belangrijkste problemen bedreigen de nieuwe coalitie en kunnen nieuwe verkiezingen noodzakelijk maken.

Ondanks een stevige meerderheid van 72 zetels is de nieuwe eenheidsregering van Israël verontrustend kwetsbaar.

Benjamin Netanyahu
Het proces om vast te stellen of premier Benjamin Netanyahu zich schuldig heeft gemaakt aan het aannemen van steekpenningen, fraude en vertrouwensbreuk, staat gepland op 24 mei. Als Netanyahu wordt veroordeeld, zullen zijn belangrijkste coalitiepartner Benny Gantz en zijn partij Blauw-Wit het moeilijk vinden om Bibi als premier te blijven steunen. Hoewel de wet een premier toestaat zijn functie te behouden zolang hij is aangeklaagd, zal Gantz moeten beslissen of hij bereid is om met Netanyahu samen te werken als hij wordt veroordeeld voor een misdaad.

Nogmaals Netanyahu
Vorige week heeft het Hooggerechtshof bepaald dat premier Benjamin Netanyahu, ondanks de straf­rechtelijke aanklachten tegen hem, zijn functie als premier kan blijven vervullen. In het nieuwe regeer­akkoord wordt Netanyahu echter plaats­vervangende premier, wanneer Benny Gantz van Blauw-Wit de post over 18 maanden overneemt. De rechtbank had al vastgesteld, dat kabinetsleden niet aan kunnen blijven wanneer ze worden aangeklaagd, maar geldt dat ook voor Netanyahu die als plaatsvervanger of 'vervangende' premier van Gantz fungeert?

De overeenkomst van Likoed en Blauw-Wit stelt Netanyahu in staat om het initiatief te nemen en zich voor een vierde verkiezing verkiesbaar te stellen, als en wanneer de rechtbank besluit dat een alternatieve premier, die wordt aangeklaagd, niet aan kan blijven. Volgens de deal kan, als Gantz of Netanyahu wordt verhinderd om als alternatieve premier te dienen, de Knesset binnen 30 dagen na de beslissing worden ontbonden.

Netanyahu en annexatie
Netanyahu stelt een eenzijdige annexatie van land in de Jordaanvallei voor. De partij Blauw-Wit van Gantz heeft zich verzet tegen eenzijdige stappen om deze gebieden te annexeren, maar het nieuwe regeer­akkoord stelt Netanyahu in staat om Blauw-Wit te omzeilen en een stemming over de annexatie ter goedkeuring aan de Knesset voor te leggen. 
Er wordt aangenomen dat een meerderheid van de Knesset-leden deze stap zou steunen, waardoor het opnieuw politieke zelfmoord zou worden voor de partij van Ganz om in de regering te blijven. Nogmaals, als Gantz vertrekt, wordt de regering ontbonden.

Netanyahu en Trump
De overeenkomst van de eenheidsregering vereist dat Netanyahu het vredesplan 'Deal of the Century' van de Amerikaanse president Donald Trump goedkeurt, terwijl hij 'ernaar streeft de veiligheid en strategische belangen van Israël te beschermen, inclusief het handhaven van regionale stabiliteit, het handhaven van vredesakkoorden met zijn buren en het streven naar toekomstige vredesakkoorden.'  De taal is hier opzettelijk vaag en kan worden gebruikt om de uitvoering van de eenzijdige annexatie door Netanyahu tegen te gaan. Om deze stap te blokkeren zou Gantz kunnen volhouden ​​dat annexatie de vredesakkoorden met Egypte en Jordanië schendt. Dit zou hoogstwaarschijnlijk de regering doen vallen.

Geld
Na de beëdigingsceremony van zondag heeft de nieuwe regering 90 dagen de tijd om de staats­begroting goed te keuren. Deze begroting zal de enorme gevolgen van de corona­crisis moeten opvangen. Het bereiken van een akkoord over de begroting is altijd een grote hindernis geweest voor elke regering en heeft geleid tot de ontbinding van meer dan één Israëlische regering. Het vaststellen van de begroting zal dit keer een grote uitdaging zijn voor de nieuw gevormde en nog niet-geteste regeringscoalitie.

Gantz en Netanyahu zijn overeengekomen om geen controversiële wetsvoorstellen in te dienen, zoals het homohuwelijk, de rol van de rechtbanken en andere sociale kwesties, die tot op vandaag in Israël onoplosbaar zijn. In plaats daarvan kozen ze ervoor om de situatie te houden zoals die is, samen met enkele orthodox-Joodse en enkele seculiere voorschriften die in Israël de 'status-quo' worden genoemd, de unieke Israëlische manier om met elkaar om te gaan in de moderne Joodse democratische Staat. Zie het ‘evangelie van de status-quo’ voor meer informatie over deze fascinerende aspect van het leven, de politiek en de religie in het Israël van vandaag.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.