Israëlische Arabische gezant verwerpt 'Nakba-dag'

Monday, May 18, 2020 |  Aryeh Savir/TPS
Terwijl veel Arabieren op 15 mei de wedergeboorte van de Joodse Staat in 1948 als 'Nakba-dag' ofwel 'catastrofe' gedenken, zegt George Deek, de eerste Israëlische Arabische christelijke ambassadeur, werkzaam in Azerbeidzjan, dat ze het mis hebben.

Het Amerikaanse congreslid Rashida Tlaib tweette vrijdag dat 'Palestijnen over de hele wereld de “Nakba” herdenken, Arabisch voor 'catastrofe' die de etnische zuivering van het inheemse Palestijnen erkent.' Ze beweerde dat ongeveer '530 Palestijnse gemeen­schappen werden ontworteld en vernietigd en dat toen ongeveer 750.000 Palestijnse burgers, vluchtelingen werden.'

Deek benutte het sociale platform Twitter om in te gaan op de anti-Israël campagne en duidelijk te maken waarom het gaat bij Nakbadag.

Als reactie op Tlaib wees Deek er op, dat 'net als andere Palestijnse families, de mijne heeft geleden onder de tragische gevolgen van de oorlog in 1948.' Zijn grootvader vluchtte tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog naar Libanon, maar keerde daarna terug naar Israël.

Hij onderstreepte echter dat 'het niet de humanitaire ramp is die de Nakba-dag gedenkt.' Nakba dag was niet vastgesteld op een dag waarop naar verluidt humanitaire tragedies plaatsvonden, zoals op 9 april, toen het Deir Yassin-incident plaatsvond.

'De Nakba-dag werd vastgesteld op 15 mei, een dag na de onafhankelijkheid van Israël. Het gaat dus niet om de verdrijving of ballingschap, maar om de stichting van de Staat Israël. Degenen die de Nakba-dag gedenken, zijn minder bedroefd door de humanitaire tragedie van de Palestijnen, en meer door het herleven van de Joodse Staat' zei Deek.

Nakba dag, meestal een dag van gewelddadige incidenten en protesten, verliep dit jaar zonder noemenswaardige incidenten en speelde zich voornamelijk af in de digitale wereld.

Verschillende anti-Israëlische organisaties lanceerden de #KeyToJustice campagne op Twitter, waarin ze mensen van over de hele wereld opriepen om met een sleutel te poseren en op te roepen tot de terugkeer van alle vluchtelingen naar Israël. De sleutel symboliseert het huis van de vluchteling die stelt dat zijn huis 'bezet Palestina' is.

Pro-Israel-activisten lanceerden de #KeyToPeace tegencampagne, waarin organisaties en opinievormers in de VS, Nederland, Australië, Israël en het VK statussen en foto's deelden ter ondersteuning van Israël en vrede.

'Laten we in plaats van het typische geweld en de haat tegen Israël op 'Nakba Dag' iets constructiever proberen om vrede en harmonie tussen Israëli's en Palestijnen te bereiken #NakbaDay #KeyToJustice', tweette de Maccabee actiegroep.

De Ireland Israel Alliance verklaarde dat 'de sleutel tot vrede een einde maakt aan alle vormen van geweld, inclusief het gooien van stenen. De 21-jarige Israëli Amit Ben-Yigal stierf afgelopen week toen een grote steen van een dak op hem werd gegooid en zijn hoofd trof. Moge zijn nagedachtenis tot zegen zijn. #KeyToJustice #KeyToPeace'

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.