3000 jaar oud gehoornd altaar verdient bescherming

Monday, May 18, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Een historisch gehoornd Israëlitisch altaar van 3000 jaar oud, dat dreigde te worden vernietigd, zal nu worden beschermd nadat het is beschadigd door recente bouwactiviteiten op de site, berichtte Makor Rishon.

Het uit steen gehouwen altaar is een van de slechts drie tot nu toe in Israël ontdekte altaren en het meest perfecte, volgens Prof. Yoel Elitzur van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, die het altaar 17 jaar geleden samen met advocaat Doron Nir-Tzvi ontdekte.

'Op een winteravond belt Doron me plotseling op en zegt: “Luister, het lijkt me alsof ik een altaar in de tuin heb.” Ik kwam meteen en zag dat het inderdaad absoluut een altaar was, en daarmee begon het,' vertelde Elitzur.

Het altaar staat in Givat Harel in de Binyamin regio van Samaria. Het heeft een vlakke bovenkant voor offers en vier hoorns, één op elke hoek. De afmetingen passen bij die welke in de Bijbel worden genoemd ('vijf amot lang en vijf amot breed (...) en maak er hoorns op').
Opmerkelijk is ook dat het altaar zich aan de voet van een helling bevindt en niet op de heuveltop zoals bij de heidense eredienst, waarbij de altaren op de toppen van de bergen en heuvels stonden.

Elitzur heeft zich een jaar ingespannen voor bescher­ming van het altaar, nadat het bij bouw­werk­zaamheden in het gebied werd beschadigd. Zo werd er een metalen kabel aan een van de hoorns bevestigd, en viel er een grote steen op die twee hoorns beschadigde, bericht World Israel news.

Enkele weken geleden kregen de nederzetting Givat Harel en de regionale raad van Binyamin belangstelling in het altaar. De grote steen die het had beschadigd werd verwijderd, en ze zijn het gebied aan het ontwikkelen als een toeristische attractie.

'De ontdekking van het altaar is een diepe uitdrukking van onze betekenisvolle verbondenheid met het land. Het is het bewijs voor de hele wereld van ons historische recht op Judea en Samaria,' vertelde Israel Gantz, hoofd van de Regionale Raad van Binyamin, aan de krant.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.