Groeten uit Israël – Wat een extreme hittegolf!

Sunday, May 17, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Vandaag begin ik met het weer. Want sinds vrijdag bepaalt het weer ons dagelijks leven meer dan Corona. Zelfs het nieuws op TV begon met het weer. Iedereen had het over de extreme en vooral langdurige hittegolf die in dit weekeinde begon en die deze hele week zal duren. Gisteren al bereikte de thermometer hier in Modi'in voor het eerst 40 graden. Vandaag wordt deze grens overschreden en zal het 42 graden worden. En nu, terwijl ik deze regels schrijf, is het net na half acht in de ochtend het is al bijna 30 graden buiten!

Als onderdeel van de terugkeer naar het nieuwe normaal onder Corona, zou het vanaf woensdag toegestaan zijn om naar het strand te gaan en in de zee te zwemmen. Maar zoals u op de eerste foto kunt zien, wordt deze beslissing van het ministerie van Volksgezondheid niet meer opgevolgd. Voor de stad Rishon LeZion was de veiligheid van de burgers belangrijker dan de beperkingen van de overheid, en daarom heeft de stad badmeesters naar de stranden gestuurd. Deze riepen voortdurend dat de mensen uit het water moesten komen omdat dat tegen de afspraken was, maar iedereen wist dat dit niet zou gebeuren.

In Haifa was het ook erg warm, zo erg dat enkele wilde zwijnen, die sinds de Coronacrisis vrij door de stad zwerven, zich in een kinderbadje in een tuin verfristen, tot grote verrassing van de bewoners.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Overwegend zonnig en zeer warm in alle delen van het land. In de loop van de ochtend waait er een sterke oostelijke wind in de bergen in het noorden en in het centrum van het land. In het zuiden kunnen ondanks de hitte nog steeds enkele regendruppels vallen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 38 graden, Tel Aviv 36 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 43 graden, Dode Zee 42 graden, Be'er Sheva 42 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend een halve centimeter gedaald en ligt nu weer op 208,9 m onder de zeespiegel, er ontbreekt nog 10 centimeter tot aan de bovengrens!

Het wachten op de trein zal snel voorbij zijn
Vanaf 31 mei gaan de treinen eindelijk weer rijden. Eigenlijk had het vandaag al moeten gebeuren, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft dit plan verhinderd. Aangezien het aantal passagiers per wagon niet beperkt mag worden, is het nog te vroeg om de dienstregeling te hervatten, zo zeiden ze. We moeten dus nog even geduld hebben. Dat is prima, ik behoor ook tot degenen die liever veilig dan overhaast handelen.
Dit is ook begrepen door het Israëlische leger, dat vandaag na de chaos van vorige week, zijn soldaten zelf weer naar de bases zal vervoeren. Dat is een goed initiatief, dus vandaag hoef ik mijn zoon alleen maar mee te nemen naar de aangewezen opstapplaats hier in Modi'in, waar hij op een door het leger georgani­seerde bus stapt.

Maar nu terug naar de treinen. De Corona-crisis die er de oorzaak van was dat er twee maanden geen treinen reden, hebben ook hun goede kant gehad. Herinnert u zich nog onze berichten over de geschillen met betrekking tot het werken door de Israëlische spoorwegen op Shabbat? Er waren lege straten nodig om aan het spoor te werken. Nu hadden ze twee maanden de tijd om in alle rust veel werk te verzetten aan de sporen en op de stations.

De Israëlische Spoorwegen presenteren het werk dat tijdens de twee maanden durende pauze is verricht.

En het resultaat? Vanaf 31 mei is het eindelijk mogelijk om de sneltrein te nemen van Jeruzalem naar het 'Savidor Centrum' station in Tel Aviv, wat betekent dat de trein zal stoppen bij het Azrieli winkelcentrum, het HaShalom station. Tot nu toe ging de trein alleen naar het eerste station in Tel Aviv, namelijk station Hagana, wat niet erg praktisch was.

En ook voor mij ziet het er nu naar uit dat ik eerder dan verwacht, de trein van Modi'in rechtstreeks naar Jeruzalem kan nemen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de lijn tegen de zomer van 2021 te openen, maar nu wordt er gesproken over het begin van 2021 of zelfs al aan het einde van dit jaar. Maar we zijn ons er allemaal van bewust dat deze beloften niet altijd kunnen worden nagekomen en dat het toch langer kan duren, maar ik wil graag optimistisch blijven. En wanneer de lijn in gebruik wordt genomen, heb ik maar 15 minuten nodig om van Modi'in naar Jeruzalem te komen! Dat is het moment waarop de trein van het station Pa'atei Modiin naar het station Itzchak Navon zal rijden.

Het ondergrondse station Itzchak Navon-in Jeruzalem is nog steeds leeg. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En met deze optimistische gedachten wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een prettige zondag en een gelukkige nieuwe week toe. Blijf gezond!.

Shalom uit Modi'in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.