Palestijnse Autoriteit: Gebruik stenen als een wapen

Sunday, May 17, 2020 |  Redactie Israel Today
Tijdens de eerste Intifada werd de steen als een zeer effectief wapen beschouwd. Nu wil een nieuwe campagne proberen dit verhaal nieuw leven in te blazen en het gebruik van stenen als wapens legitiem te maken. Deze opruiingscampagne werpt al vruchten af.

De Palestijnse Autoriteit zet haar burgers ertoe aan om Israëlische soldaten met grote stenen of cementblokken aan te vallen. Op de foto's en artikelen die de Palestijnse Autoriteit verspreidt op sociale netwerken staat: 'Als je geen wapen hebt, gebruik dan stenen.'

Volgens Yoni Ben Menachem, senior analist voor het Midden-Oosten van het Jeruzalem Centrum, maken aanvallen met stenen deel uit van de strategie van het hoofd van de Palestijnse Autoriteit Machmoud Abbas. Hij stelt dat stenen gooien, protesten, wegversperringen en molotovcocktails deel uitmaken van het 'vreedzame verzet' op grond van het feit dat er geen vuurwapens worden gebruikt.

Deze opruiingscampagne werpt al vruchten af:
• Na de moord op de 21-jarige Israëlische soldaat Amit Ben Yigal, in de stad Yabad in het noordelijke deel van Samaria, begon de campagne van het stenen gooien zich uit te breiden.
• Dinsdag werd een Israëlisch meisje in Samaria licht gewond door stenen die naar haar werden gegooid.
• Eveneens dinsdag werden in Gush Etzion en Benjamin Israëlische voertuigen aangevallen met molotovcocktails.
• Woensdagochtend werd een groep Israëlische soldaten met stenen aangevallen in het Al-Fawar. vluchtelingen­kamp bij Hebron.

De laatste aanvallen met stenen lijken verband te houden met het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en het plan van Israël om delen van Judea en Samaria te annexeren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.