Israëli's tevreden met Netanyahu's aanpak Corona

Friday, May 15, 2020 |  Ryan Jones, redactie Israel Today
Uit een Israëlisch tv-nieuwsonderzoek dat vorig weekeinde werd uitgezonden, bleek dat de overgrote meerderheid van de burgers blij is met het leiderschap van Benjamin Netanyahu tijdens de coronacrisis.

74 procent van de respondenten van de Channel 12 News poll zei dat Bibi, wat het gezondheids­aspect van de crisis betreft, goed werk heeft geleverd. Met andere woorden, de meeste Israëli's schrijven de lage besmettings- en sterftecijfers in het land toe aan de zware lockdown beperkingen die door de regering zijn opgelegd.

Zelfs onder de linkse partijen, die geloven dat Netanyahu een bedreiging vormt voor de Israëlische democratie, keurde 58 procent van de prestaties van de premier goed.

Dit is een thema dat zich in de afgelopen tien jaar vaak heeft afgespeeld. Een groot deel van de Israëli's houdt niet van Netanyahu, of vertrouwt hem op zijn minst niet, en toch ziet een duidelijke meerderheid hem met tegenzin als de meest effectieve leider van de natie.

Wat de coronacrisis betreft, er zijn nu iets meer dan 4.000 gevallen en 54 patiënten liggen op de Intensive Care in het hele land. Israël opent de economie in fasen, kleuterscholen en kinderen met speciale behoeften zitten weer in de klas, en zoals u las zijn de Israëli's zijn blij met de manier waarop premier Netanyahu het land door de crisis leidt. Toerisme, een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Israël, zal moeten wachten en EL AL zal zonder massale overheidssteun failliet gaan. Laten we hopen dat Israël met het Loofhuttenfeest en alle festiviteiten in de herfst voor mensen van over de hele wereld open zal zijn voor zaken.

Economische moeilijkheden
Op het economische front scoorde Netanyahu iets lager. Toch zei een meerderheid van 53 procent, dat hij de economie zo goed als mogelijk was beheerde tijdens de crisis. En dat ondanks het feit dat wel een kwart van de Israëlische beroeps­bevolking momenteel werkloos is.

Vergelijkbare getallen zijn natuurlijk over de hele wereld te zien, en er was waarschijnlijk weinig meer dat Netanyahu had kunnen doen om de klap voor de Israëlische economie te voorkomen. Ook Israël heeft niet de nationale begroting om grootschalige reddingsoperaties van zwaar getroffen bedrijven en industrieën uit te voeren.

Toch is het een punt van grote zorg, en voor gebed, dat 57 procent van de Israëli's zeggen dat ze er niet zeker van zijn dat ze het coronavirus economisch zullen overleven.

De kans grijpen
Politiek gezien is het coronavirus een zegen voor Netanyahu. Dat wil niet zeggen dat hij tijdens deze crisis niet echt voor Israël heeft gewerkt. Maar het valt niet te ontkennen dat het een kans was voor hem persoonlijk.

Voordat het coronavirus Israël bereikte, worstelde Netanyahu weer om een regeringscoalitie samen te stellen, en werd hij geconfronteerd met een corruptieproces, dat niet alleen een einde kon maken aan zijn politieke carrière, maar hem ook naar de gevangenis kon sturen. Hij wordt nog steeds geconfronteerd met dit laatste, hoewel het proces voor de meeste Israëli's niet langer een topprioriteit is. En het is expliciet te danken aan Covid-19 dat Bibi's belangrijkste rivaal, Benny Gantz, zich volledig omdraaide en ermee instemde zich aan te sluiten bij een eenheidscoalitie onder Netanyahu's leiding.

Nu de meeste Israëli's, zelfs die links in het politieke spectrum, hem zo'n hoge mate van goedkeuring geven in deze tijd van ongekende tegenspoed, zit Netanyahu politiek voorlopig vrij veilig.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.