Groeten uit Israël – Een gezamenlijk familie-uitje

Thursday, May 14, 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Afgelopen weekeinde was het eindelijk weer zover. Door de verdere versoepeling van de lockdown mochten we officieel weer uitstapjes gaan maken, wat we zo graag doen op de ons gegeven rustdag, de Shabbat. Mijn man zoekt altijd nieuwe bestemmingen uit, waar niemand van ons eerder is geweest, en waar je ook in niet-corona­tijden weinig toeristen zult aantreffen. Hij vertelt ons dan vaak een historisch interessant verhaal dat past bij de plaats die we bezoeken.

Meestal doen we de excursies samen met mijn zus en haar familie, waardoor het voor iedereen een nog fijnere belevenis wordt. Mijn zus woont in de buurt van Bet Shemesh en onze families hebben elkaar nu precies twee maanden niet meer gezien. Mijn zus heeft ons meteen uitgenodigd om het hele weekeinde te blijven. We verlangden allemaal naar dit weekeinde, dat we nu eindelijk weer samen konden doorbrengen. Vrijdagmiddag vertrokken we en 's avonds vierden we samen het begin van Shabbat met de Kiddush-traditie.

Rond het middaguur op Shabbat, na een fijne brunch, reden we naar Khirbet Midras (in het Hebreeuws Horvat Midras). Deze plek ligt ongeveer op 20 minuten rijden van het huis van mijn zus. Khirbet is een Arabisch woord en betekent 'vernietigd'. Khirbet Midras ligt in het historische Judea, ten zuiden van Bet Shemesh en er zijn veel grotten in deze omgeving, waar ten tijde van Bar Kochba de Joodse rebellen zich verborgen hielden en van daaruit de Romeinen aanvielen en ombrachten.

Tweeduizend jaar oud graf in Khirbet Midrash (Foto: Ayala Shalmayev)

Nadat we de auto geparkeerd hadden en een eind gewandeld hadden, vertelde mijn man heel interessante feiten, die in 132 na Christus op deze plaats voorgevallen zijn. Daarna gingen we de eerste echte grote grot binnen. En dat was een geweldige ervaring voor jong en oud! De grot was verdeeld in vele kamers waar je doorheen kon kruipen. Dankzij de niet te missen pijlen wisten mijn man, mijn zwager en de kinderen waar ze heen moesten, zodat ze niet zouden verdwalen in de vele ondergrondse ruimtes. Ze hebben het grootste deel van de 80 meter lange grottunnels gekropen. Steeds weer naar de volgende 'kamer' waar ze weer even konden staan. Het was zo'n bijzondere ervaring voor onze kinderen, dat ze daarna nog een aantal keren door de ondergrondse grotten en tunnels zijn gelopen.

Ingangen van de grotten. (Foto: Ayala Shalmayev)

En zo brachten we een prachtige Shabbatmiddag door met deze wandeling bij een aangename temperatuur van 23 graden. We wandelden van de ene naar de andere grot en telkens verbaasden we ons weer. We hebben deze uitstapjes tijdens corona erg gemist en het voelde zo goed om weer in de prachtige natuur te zijn.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Er is een flinke hittegolf op komst, die de hele komende week zal aanhouden, en vandaag is het al wat warmer. Vooral in het binnenland zal het vandaag al warm en droog zijn.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, bij de Dode Zee 39 graden, Be'erSheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gestegen en ligt nu 208,895 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 9,5 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israël Today wens ik u vandaag een prachtige donderdag en een spoedige terugkeer naar het normale leven van alledag,

Shalom uit Na'ale!
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.