De ware reden voor Pompeo’s flitsbezoek aan Israël

Thursday, May 14, 2020 |  Redactie Israel Today
Woensdag benadrukte de Trump-regering dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, niet de halve wereld over gevlogen was om te praten over de mogelijke annexatie van de Jordaanvallei en andere delen van het Bijbelse hart van Israël.

Ook de (tijdelijk?) afnemende Iraanse dreiging stond niet bovenaan de agenda toen Pompeo eerst met premier Benjamin Netanyahu en daarna met zijn nieuwe coalitiepartner, Benny Gantz, sprak. De reden dat Trump en Pompeo het nodig dachten om Netanyahu face-to-face te spreken, en dat zelfs te midden van de aanhoudende coronaviruscrisis, was volgens Channel 12 News hun zorg over de groeiende Israëlisch-Chinese betrekkingen.

Geen gesprekken over Iran?
Pompeo en Netanyahu spraken wel degelijk over Iran, zijn verzwakte positie in het naburige Syrië en zijn recente massale cyberaanval op het watersysteem van Israël. Maar dat hadden ze net zo goed via de telefoon kunnen doen. Israël en de VS zitten erg op dezelfde golflengte wat betreft de Islamitische Republiek.

Face-to-face ontmoetingen zoals die van gisteren zijn pas echt nodig als beide partijen uiteenlopende standpunten hebben over een kwestie. En nu het risico van een coronavirusbesmetting nog steeds een zeer reële zorg vormt, verwachten wij dat onze leiders frivole, onnodige bijeenkomsten vermijden, net zoals zij van ons eisen.

De Chinese dreiging
De Trump-regering is momenteel verwikkeld in een nieuwe woordenstrijd met China. De Amerikaanse president heeft de Aziatische reus in niet mis te verstane bewoordingen beschuldigd van het verbergen van de uitbraak van het coronavirus, tot het te laat was. Er zijn zelfs hernieuwde beschuldigingen dat de COVID-19 variant werd gekweekt in en vrijkwam uit (al dan niet per ongeluk) een Chinees laboratorium.

Trump neemt momenteel zeer openbare stappen die de historische en religieuze Joodse aanspraken op het Heilige Land versterken, op een manier zoals we het sinds de Balfour-verklaring niet meer hebben gezien. Uiteraard wil hij dan ook niet dat Israël in een tijd van toenemende spanning sterkere banden krijgt met Amerika's grootste rivaal. ‘De minister heeft er geen probleem mee als mensen relaties hebben met China, maar de corona-crisis benadrukt soort van de gevaren van het omgaan met staten die niet transparant zijn, die geen eerlijke handelspraktijken hebben,’ aldus Amerikaanse functionarissen die door de Israëlische media worden geciteerd.

‘De Chinezen zijn geen betrouwbare partner,’ voegden zij eraan toe, terwijl zij Israël waarschuwen tegen het toelaten van teveel Chinese investeringen in de Joodse Staat. Veel van Israëls grootste bedrijven zijn al gedeeltelijk in handen van Chinese investeerders. De dreiging daar, zeiden de Amerikanen, is dat ‘er niet zoiets bestaat als een particulier, onafhankelijk bedrijf in China.’ Uiteindelijk zeiden de VS-functionarissen dat de relatie tussen Amerika en Israël sterk en volwassen is, wat moeilijke discussies als deze mogelijk maakt. ‘Ik denk dat de boodschap is doorgedrongen,’ zei een Amerikaanse diplomaat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.