Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in Israël

Wednesday, May 13, 2020 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is deze woensdagochtend geland op de luchthaven Ben Goerion voor een kort bezoek aan Israël. Premier Benjamin Netanyahu verwelkomde hem kort na zijn aankomst in Jeruzalem. Zij hielden een gezamenlijke persconferentie in de residentie van de premier.

Pompeo betuigde zijn medeleven met het verlies van de 21-jarige soldaat Amit Ben Yigal, die dinsdagochtend in het noorden van de Westbank werd gedood, toen een zware steen op hem werd gegooid.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo bij zijn landing op de luchthaven Ben Goerion (Foto: Amerikaanse ambassade)

Pompeo benadrukte dat dit laat zien hoe belangrijk het is om het recht op zelfverdediging van Israël te handhaven: 'Het incident herinnert ons eraan hoe belangrijk het is dat mensen over de hele wereld weten dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen, en Amerika zal dit consequent steunen.

'We willen praten over het versterken van onze samenwerking en partnerschap tegen de Corona-plaag', verklaarde premier Benjamin Netanyahu. Het coronavirus is iets dat de Verenigde Staten en Israël treft, maar ook de hele wereld. Het bestrijden van het virus is de prioriteit in het gesprek tussen Netanyahu en Pompeo.

Een ander onderwerp dat de twee politici te bespreken hebben is 'Iraanse agressie en terreur die onverminderd voortduurt', zoals Netanyahu opmerkte.

Ook Pompeo beschuldigde Iran ervan, dat het zijn middelen gebruikt voor terreur, terwijl de Iraanse bevolking worstelt met het coronavirus. 'Zelfs tijdens de pandemie gebruiken de Iraniërs de middelen van het Ayatollah-regime om de terreur over de hele wereld aan te wakkeren, zelfs als hun eigen mensen zo hard voor hun leven vechten.'

Netanyahu noemde ook de beëdiging van de nieuwe regering morgen. 'Het derde punt is dat we morgen een regering van nationale eenheid zullen vormen. Ik denk dat dit een kans is om vrede en veiligheid te bevorderen (...)'

Tot slot prees Netanyahu de alliantie tussen de Verenigde Staten en Israël, die het mogelijk maakte om samen grote moeilijkheden te overwinnen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.