Groeten uit Israël – Weer een normaal dagelijks leven?

Tuesday, May 12, 2020 |  Redactie Israel Today
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Nu het aantal mensen dat besmet is met het corona-virus dagelijks afneemt, spreken we enthousiast over de terugkeer naar het normale dagelijkse leven. Winkels zijn weer open, je kunt iets te eten krijgen in restaurants door het af te halen, scholen en kleuterscholen zijn weer open, maar met een beperkt aantal kinderen, en zelfs fitnesscentra en kappers mogen nu weer open. Klinkt goed, hè?

In de afgelopen twee maanden had het Israëlische leger zelf het transport van soldaten naar hun bases verzorgd. Dit was het ook geval met onze zoon, die vlak voor het begin van de corona-crisis met zijn legerdienst was begonnen. Er was een verzamelpunt hier in Modi'in, waar soldaten van zijn eenheid werden opgehaald en terug gebracht na een paar dagen dienst. Dat is allemaal goed gegaan.

Maar dat was voorbij bij de terugkeer naar de normaliteit. Want natuurlijk kosten deze chauffeurs­diensten geld, en als de overheid zegt dat je teruggaat naar het normale leven van alledag, dan volgt het leger dat ook. Dus de rij-diensten werden gestopt en afgelopen zondag zouden de soldaten met het openbaar vervoer terug moeten gaan naar hun basis, zoals in het normale dagelijkse leven. Het moet gezegd worden dat de treinen pas over twee weken weer rijden.

Maar goed, het dagelijkse leven is weer begonnen, dus ik reed mijn zoon naar een busstation in Pisgat Ze'ev, een wijk in het noordoosten van Jeruzalem, waar we tot acht jaar geleden zelf hebben gewoond. Vanaf daar heeft mijn zoon een bus die naar zijn basis in Bet El gaat, net tegenover Ramallah. Er zijn vier stations op die plaats. De bus vertrekt elk half uur, normaal gesproken is alles heel eenvoudig. Maar dit ' hervatte normale dagelijkse leven' was verre van wat je normaal zou kunnen noemen. Want er is één ding dat men in het leger vergeten lijkt te zijn: Ook nu mogen de bussen nog maar met maximaal 20 passagiers rijden! En als de bus vol is, gaat hij door zonder te stoppen bij de volgende haltes.

Nou, dat is wat er met mijn zoon is gebeurd. Toen de bus de halte naderde, nam ik weer afscheid van mijn zoon en wenste hem een prettige week, ik wacht altijd graag op de bus met hem. En toen reed de bus langs ons, mijn zoon en ik waren verrast. Oké, zei ik; 'de volgende bus komt over een half uur'. Dus we hebben gewacht en de tijd gebruikt om met elkaar te praten. De tijd ging heel snel voorbij. Toen kwam de volgende bus. Ik heb nog één keer afscheid genomen van mijn zoon. En toen reed de bus weer aan ons voorbij…

Het normale dagelijkse leven, weet je nog? We hebben dus op  nog twee bussen gewacht, in totaal hebben we ruim anderhalf uur bij de bushalte gestaan. Intussen besefte ik dat soldaten in het hele land uren moesten wachten om in de bus te stappen, bijna niemand kwam op tijd op zijn basis aan.

Ik wist dat we nog uren op het busstation konden staan, het was al laat. Dus ik had geen keus, ik moest mijn zoon zelf naar Bet El rijden. Ik was er niet zo enthousiast over, want ik heb nog nooit in dit gebied gereden en ik was een beetje onzeker. Te vaak waren er incidenten op de weg nr. 60 die je moet rijden. Bijna elke dag, in ieder geval voor de Corona-crisis, werden er stenen gegooid naar auto's, die veel minder beschermd zijn dan bussen.

Zo reed ik voor het eerst in mijn leven, na 32 jaar in Israël, op de weg naar Bet El. We reden door het Hizme-controlepunt, dat ik vroeger vanuit mijn huiskamerraam kon zien toen we in Pisgat Ze’ev woonden. Daarna gingen we verder richting Geva Binyamin, waar een supermarkt van de Rami Levi keten is, daar waren ook enkele aanvallen geweest. Toen zag ik richtingborden naar andere bekende nederzettingen, Kochav Ya’akov, Psagot en Ma’ale Michmash. Het was een beetje ongewoon om tussen auto's te rijden met de groene nummerplaten van de Palestijnse Autoriteit. En toen zag ik een enorme ‘Palestijnse’ vlag. Die staat in Ramallah, wat goed te zien is vanaf de basis van mijn zoon. Ik heb nog een laatste keer afscheid van hem genomen, ik denk dat we in totaal vier keer afscheid hebben genomen, daarna ben ik teruggereden naar Modi'in.

Video: Kort overzicht van Ramallah

Opnieuw ging ik terug over autoweg 60, ik was erg geconcentreerd, want op de een of andere manier maak je je toch zorgen. Was het de angst dat er iets zou kunnen gebeuren? Zou kunnen. Ja, helaas is dit ook een onderdeel van onze normaliteit.

Toen ik thuiskwam, las ik dat er overal in het land sprake was van chaotische omstandigheden op busstations en dat de soldaten urenlang vastzaten.

Chaos in het Centraal Busstation in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Op de basis van mijn zoon zeiden ze dat ze zouden proberen een oplossing te vinden, en op het nieuws werd gezegd dat het leger waarschijnlijk zijn soldaten zelf weer zou vervoeren, zolang deze beperkingen met het openbaar vervoer nog van kracht waren.

Ik kan zelf niet begrijpen hoe iemand kan geloven dat alles weer normaal is. De treinen rijden nog niet eens. Maar ik had tenminste een nieuwe ervaring, de reis naar Bet El. Zie je, zelfs na 32 jaar hier in het land, kun je nog steeds iets nieuws beleven.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Overwegend zonnig met een verdere stijging van de temperaturen. Het wordt heet, de zomer komt terug. In de namiddag waait er een sterke noordelijke wind aan de kust. 
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, bij de Dode Zee 35 graden, Beersheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterniveau van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 208,90 m onder de zeespiegel, er ontbreken nog 10 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Heute wens ik u een prettige dinsdag en een veilige terugkeer naar de normale gang van zaken. Blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.