Chomsky: Anti-Israël activisten moeten Biden kiezen

Monday, May 11, 2020 |  Ryan Jones
Progressief links vindt het tegenwoordig fantastisch als een Jood een standpunt tegen Israël inneemt. En niemand doet dat zo luidruchtig als auteur en intellectueel Noam Chomsky, die kandidaat Biden steunt nu Bernie Sanders zich heeft teruggetrokken.

In een interview met ‘Middle East Eye’ vorige week merkte Chomsky op dat in de Amerikaanse politiek de steun vóór Israël 20 jaar geleden bijna unaniem was. Soms was deze steun onder liberale democraten zelfs groter dan onder conservatieve republikeinen. 'Israël was vroeger de lieveling van de linkse liberalen', zei Chomsky. Vandaag stelde hij dat "alleen" de nationalistische rechtsen en evangelische christenen de Joodse staat nog onvoorwaardelijk steunen.

De geleidelijke verschuiving in de Democratische Partij biedt een kans voor de Palestijnse nationalistische zaak, benadrukte Chomsky, en iedereen die deze verandering op gang wil houden, moet bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen op Joe Biden stemmen.

Chomsky voelde de behoefte om zich uit te spreken over dit onderwerp uit bezorgdheid dat progressieve democratische kiezers een derde kandidaat zouden kiezen nadat hun man, Bernie Sanders, in de race ingehaald werd door Biden.

Zeker, in de ogen van Chomsky neigde zelfs Bernie Sanders niet ver genoeg naar de Palestijnen, en Biden nog minder. Maar hij is van mening dat Sanders en Biden, in tegenstelling tot president Donald Trump, in toenemende mate steun zouden kunnen gaan betuigen aan de pro-Palestijnse beweging.

Het is belangrijk op te merken dat de beweging, hoewel hij het 'pro-Palestijns' activisme noemt, eigenlijk een anti-Israël beweging is. Wat Chomsky en zijn soortgenoten met "gerechtigheid" voor de Palestijnen bedoelen, dwingt Israël om elke Arabische eis te accepteren, ongeacht wat dat betekent voor de veiligheid en het voortbestaan van de Joodse Staat, die zij primair als een illegale entiteit beschouwen.

En hij gelooft dat Joe Biden de man is om die klus te klaren. Biden heeft al gezegd dat hij, indien hij wordt gekozen, zich zal verzetten tegen de annexatie door Israël van de Jordaanvallei en andere delen van het Bijbelse hartland, Judea en Samaria.
Hij verzekerde echter dat hij het besluit van de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem door president Trump niet zou terugdraaien, een besluit dat de Amerikaanse erkenning van de Heilige Stad als de onverdeelde hoofdstad van Israël een stevige basis gaf.

Welke kant Biden uiteindelijk ook opgaat, één ding is zeker: Israël wordt opnieuw een van de belangrijkste kwesties in de Amerikaanse presidentiële race.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.